Ben entrat l'estiu molts estem o estarem aviat de vacances i el nostre ja company habitual, el coronavirus, continua amb nosaltres. Ja no ens preguntem quant durarà, tenim assumit que haurem de mantindre les mesures d'higiene i distanciament durant temps. L'hem fet tant nostre que hem entrat en un estat de relaxament fruit del qual estan sorgint rebrots que poden dur a prendre novament mesures més restrictives. No abaixem la tensió, aquesta és una lluita de totes i entre totes hem d'eixir-nos en.

Fet el recordatori anterior, que crec important, el que vull posar en valor en aquesta tribuna és el paper rellevant dels agents socials i de les institucions en l'eixida d'aquesta crisi. Anteriorment ja havia comentat la importància dels acords sobre l'aplicació dels ERTO i les ajudes a les persones més necessitades, fruit de la concertació social. També, ara fa quinze dies, Arturo León, secretari general de CCOO PV, feia un repàs a l'Acord Social firmat entre el Consell i els agents socials per a la recuperació del País Valencià, amb 357 accions adreçades a afavorir el canvi de model econòmic i la reducció de les desigualtats socials, tot tenint en compte la lluita contra el canvi climàtic.

Dilluns 3 d'agost es firmà l'acord institucional per a la recuperació del País Valencià entre el Consell, els agents socials, les tres diputacions, els ajuntaments de València, Alacant, Castelló de la Plana i Elx i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Aquest acord, anomenat Alcem-nos, consta de 303 accions, i en coherència amb l'Acord Social al que feia referència anteriorment, vol impulsar la recuperació des de les administracions més properes a la ciutadania, important per allò que suposa la implicació dels municipis xicotets i les mancomunitats en el manteniment del nostre patrimoni cultural i en la lluita contra el despoblament, que afecta d'una manera tant greu la nostra província.

En l'àmbit estatal la feina ha estat constant durant tota la covid-19 i intensa, arribant-se a diversos acords fonamentals tant a nivell econòmic com social. Ara però, vull fer esment en els dos últims, per la seua importància de futur i necessitat. D'una banda, ja firmat, l'Acord per al desenvolupament de la igualtat efectiva entre dones i homes. Cada mes quan ixen les dades de l'atur o cada trimestre en comentar l'EPA, fem èmfasi en com més afecta la contractació precària a les dones que als homes, amb les crisis més encara. Treballs feminitzats amb remuneracions més baixes, a igual treball menys remuneració, sostre de cristall, infrarepresentació a les institucions i en alts càrrecs de les empreses,... en conseqüència, i conseqüència també del patriarcat, són les dones les que abandonen el treball o s'agafen excedència per a la cura de majors i menors. I açò no està exempt de conseqüències presents i futures a l'hora, per exemple, de la jubilació. Cal doncs igual tracte entre persones.

D'altra banda, i en el tram final de la negociació, l'Acord per a la regulació del teletreball, altra de tantes mancances que ha destapat la covid-19. I altre bon exemple de concertació social doncs es partia de posicions ben discrepants i que la bona disposició negociadora portarà a un document final de consens. No és senzill doncs cal deixar ben definit què és i què no és teletreball, cal marcar unes garanties mínimes, sense arbitrarietat alhora d'accedir-hi, respecte de l'horari laboral, posada a disposició per part de l'empresa de les eines necessàries i l'aplicació de la prevenció de riscos laborals. De totes formes, parlem d'una forma més de treball que ha vingut per a quedar-se i que aporta avantatges també a nivell general doncs evita desplaçaments i així també accidents i aporta un plus en la lluita contra la contaminació. Per posar fi a aquestes lletres no puc deixar de fer referència a l'acord de Nissan. 95 dies de vaga aguantada amb la solidaritat obrera i al que s’ha aplegat pel bon treball de la representació sindical, enmig de la pandèmia i amb unes condicions difícils. Gran exemple de sindicalisme de classe. Felicitacions als treballadors i treballadores d'aquesta empresa i a la nostra gent de CCOO que tan bon i decisiu paper han jugat en aquesta negociació. H

*Secretari general de CCOO Comarques del Nord