Els recents i brutals atemptats de Barcelona i Cambrils de fa unes setmanes han estat, per desgràcia, l’esdeveniment més impactant d’un mes d’agost que acostuma a transcórrer de forma un tant anodina entre vacances, festes de poble i desitjos de desconnexió.

L’impacte a la nostra societat ha sigut enorme i de grans proporcions, al shock inicial s’han anat afegint informacions difuses, manipulacions i tot tipus de teories que, de manera més o menys premeditada, acaben fomentant la por; la por a l’altre, la por al diferent, facilitant així el camí a un dels objectius, potser el principal, dels terroristes.

I ÉS QUE la por és un sentiment humà que ens deshumanitza, perquè ens paralitza i ens treu la capacitat més distintivament humana de totes: la de raonar. Una societat amb por és una societat fàcilment manipulable, disposada a cedir part dels seus drets per una major sensació (amb el grau de subjectivitat que comporta) de seguretat; la por és el caldo de cultiu perfecte per donar ales a l’odi i la violència.

Afortunadament, en mig d’eixe maremàgnum de sensacions que hem viscut els darrers dies, hi ha gestos que mostren clarament que hi ha lloc per a l’esperança de construir un món millor. Concretament, els pares del xiquet de 3 anys de Rubí mort a l’atemptat de Barcelona ens han donat una lliçò d’humanitat a absolutament tots, l’abraçada del pare de Xavi a l’imam de Rubí és un gest d’amor tan potent i tan contrari a la por que ens quedarà gravat per moltíssim temps a molts de nosaltres. És precisament eixa forma d’entendre la situació que vivim la que ens ha de guiar com a societat i marcar l’agenda de les institucions públiques.

PER TOT AIXÒ, des de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó entenem que ara en aquests moments tenim l’obligació més que mai de treballar per fomentar la convivència pacífica, per tendir ponts, per donar tot el suport i recolzament a les mostres de solidaritat per condemnar fermament aquelles conductes que no tenen cabuda al nostre poble, per aturar els rumors no fonamentats. En definitiva, entenem que hem de fer tot el possible per combatre la por i seguir treballant per fer de la Vall una ciutat de pau.

*Primer tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials de la Vall d’Uixó