Quan fa cinc anys vam emprendre el camí per a reconvertir el model productiu de Vila-real i assentar el futur sobre la base de la innovació i el coneixement, sabíem que per a avançar era necessari anar de la mà amb la Universitat. I en eixa tasca ens vam dedicar a fons, reforçant i consolidant els lligams amb el centre associat de la UNED i treballant perquè la Universitat Jaume I convisquera diàriament amb nosaltres. Fruit d’aquest esforç i d’aquesta visió compartida amb el rectorat, hui Vila-real és seu universitària de l’UJI --la seu de la Plana-- i compta amb dues càtedres universitàries en dues de les disciplines de les que més orgullosos ens sentim: la Càtedra d’Innovació Ceràmica i la Càtedra de Mediació Policial.

Però volem més. Volem seguir avançant en aquesta senda, omplint de talent i coneixement els grans contenidors buits de contingut que els deliris de grandesa dels governs del Partit Popular ens van deixar en herència sense importar-los les conseqüències. Ho hem fet ja amb aquella biblioteca sense llibres de la vergonya que hui hem reconvertit en una Biblioteca Universitària del Coneixement plena de talent i de possibilitats de futur.

El pròxim pas en aquest camí l’hem donar amb el Centre de Tecnificació Esportiva, un mastodont de dimensions desproporcionades i 28 milions d’euros (sobrecostos inclosos) que ni tan sols comptava amb un pla de viabilitat per a garantir el seu funcionament. Amb molt d’esforç, vam aconseguir finalment obrir-lo, assumint la gestió l’Ajuntament i evitant d’aquesta manera que un edifici que havia costat tants diners estiguera tancat i inutilitzat.

Però aquest transatlàntic no pot quedar-se encallat. Ara l’hem de posar a velocitat de creuer, omplir-lo del contingut que no se li va dotar en el seu moment i cercar fórmules d’explotació que servisquen per a millorar la qualitat de vida dels vila-realencs i el convertisquen en un espai d’oportunitats per a tota la Comunitat Valenciana. Per a fer-ho, què millor que la Universitat Jaume I i el desenvolupament d’estudis universitaris, graus, postgraus i especialitzacions, en una de les àrees de desenvolupament estratègic de la ciutat: l’esport i la salut.

SABEM QUE són moments difícils per a totes les administracions i que el camí potser serà més llarg del que ens agradaria. Per això mateixa vull agrair particularment al rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i el seu equip, la visita que han fet aquesta setmana a les instal•lacions del CTE. Un primer pas dels molts que hem de donar junts per a seguir dotant de coneixement i oportunitats el Vila-real del futur. H

*Alcalde de Vila-real