Aquesta crisi que patim m’ha fet recordar alguns estudis referits a l’ensenyament en temps conflictius, embolcallats de mesures excepcionals. En concret, l’Institut Ribalta, durant la Guerra Civil Espanyola, no va parar la seua activitat fins dies abans de l’ocupació franquista de la ciutat. Era molt important per a les autoritats republicanes mantindre la normalitat dins de la inestabilitat que comporta un conflicte bèl·lic. Ràpidament es va legislar i mobilitzar recursos humans i material a favor de la idea que la instrucció de la població no podia restar al marge.

La història ens regala una vegada més elements de comprensió del present immediat per tal d’entendre les mesures del conseller d’Educació, Vicent Marzà, a favor de la normalitat, dins de les circumstàncies d’excepcionalitat. Fa ja dies que les juntes directives i els claustres dels centres s’afanyen a organitzar l’absència de presencialitat a les aules per tal que les famílies vegen que no s’interromp del tot el procés d’ensenyament-aprenentatge. Tot plegat, amb el compromís inherent als professionals de l’educació que tot es farà amb sentit del context i de les circumstàncies. Efectivament, minimitzant al màxim la presència física entre el professorat, que ningú ho dubte. Si ens sentim orgullosos de les treballadores i treballadors de la sanitat pública jo també vull vindicar el paper que han jugat, juguen i jugaran els nostres professionals al centres educatius, els quals han fet una gestió exemplar d’aquesta situació. Així mateix, vull que siguem conscients de la importància de la participació ciutadana i de mantindre uns canals fluids de comunicació amb tot el teixit associatiu de la ciutat. Aquesta part del múscul administratiu ens ha permet fer arribar la informació als nuclis clau de difusió a la ciutadania i arribar a persones a les quals ens haguera costat molt arribar d’altra manera.

S’obre un període incert, econòmica i socialment parlant. Però açò també és una oportunitat per a donar el millor de nosaltres com a veïnes i veïns de Castelló. Juntes i junts, li farem front.

*Regidor d’Educació i Partipació Ciutadana de l’Ajuntament de Castelló