Al darrer plenari, els partits signants de l’Acord del Grau, portàvem una declaració institucional demanant al Govern central que es dotara dels diners acordats el Pacte Estatal contra la Violència de Gènere però la proposta no va aplegar al plenari perquè el Partit Popular de Castelló la va vetar.

El pacte estatal es va aprovar el 28 de setembre del 2017 al Congrés i recull el compromís explícit, en la mesura 204, d’establir finançament específic per al compliment de les obligacions previstes en el Conveni d’Istanbul per part de totes les administracions públiques. En la seva mesura 207, el pacte estatal preveu que els Pressupostos Generals de l’Estat destinen un increment anual de 20 milions d’euros als ajuntaments durant els propers cinc exercicis, inclòs l’any 2018.

No només no estan aquests diners en els pressupostos, sinó que a més, el Govern central i els populars, tenen la barra de dir que aquests diners estan dins dels que van als ajuntaments. És a dir, mal finançats per a les necessitats «de sempre» i a sobre, si volem dedicar diners específics per a la lluita contra la violència, els hem d’estalviar d’altres despeses.

Per aclarir les xifres: el compromís econòmic total que es va pactar eren 200 milions d’euros dels quals 20 milions eren per als ajuntaments, 100 per a les autonomies i 80 per a l’administració de l’Estat, per repartir entre alguns ministeris. De fet, aquests 80 són els únics que estan al Pressupost. La resta, els hem d’augmentar ajuntaments i autonomies sense que augmente la quantitat dels diners del finançament, que ja sabem com es reparteix i quanta injustícia i mal repartiment ens toca al País Valencià. Fa poc que he signat l’adhesió al Manifest de Municipis pel compliment efectiu del Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere. En ell ens reafirmem en acceptar la responsabilitat d’actuar en matèria de prevenció, detecció i atenció integral. Però per poder fer-ho cal que tinguem un marc competencial i financer estable. La llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local ara mateix impedeix que puguem complir el pacte i està en plena contradicció amb les normatives europees i la Llei de Violència de Gènere. Però el PP no té cap intenció de desenvolupar el pacte. Més de 6 mesos després de l’aprovació, encara no s’ha creat la comissió de seguiment, ni s’han començat a abordar els canvis legislatius que calen. I en els pressupostos no hi ha la quantitat que es van comprometre per als ajuntaments i que en el Pacte deia que se’ns transferiria específicament. Fa molta vergonya l’actitud del PP envers la lluita contra la violència masclista.

Al plenari de Castelló van vetar que demanarem respecte al pacte estatal i que ens aplegaren diners per poder realitzar prevenció, detecció i atenció integral.

Quan vam proposar parar-lo per sumar-nos a la concentració de rebuig a la sentència de la Manada van manifestar que ells no són de qüestionar sentències, com els caps de C’s a l’Estat. Al final van baixar i es van posar a primera fila. Per a les fotos estan, per als canvis reals que podrien tindre més prop l’eliminació de la violència contra les dones, ni estan ni se’ls espera. El control econòmic també és una forma de violència.

*Vicealcaldessa de Castelló