Demà al Teatre Principal de Castelló, es representarà el Betlem de la Pigà. Per a molts veïns i moltes veïnes de la ciutat és el tret de sortida de les festes de Nadal. Jo a aquestes festes ja arribe amb els quilos de més i amb el convenciment que els propòsits del nou any haurien d’haver començat el trenta-u d’octubre. I no obstant aquesta situació, els sopar i dinars amb companys, amics i familiars es multipliquen.

El més important d’aquestes festes és eixos moments de retrobada, eixos moments de posar-vos al dia. De sobte el teu cosí menut diu que es casa. I per primera vegada veus a la filla del teu amic, que va nàixer fa unes setmanes i en el dia a dia mai havies trobat un forat per anar conèixer-la. I ja que estem parlem de treball, de la vida i de la ciutat. Parlem de la festa, del trànsit, d’eduació, dels viatges que hem fet i dels que volem fer, de la runtina i de totes eixes coses que fem al final de dia. I sí, també parlem de política.

En aquestes festes, familiar i amics em preguntaran com va tot, que què he fet, que què anem a fer. Jo estic nerviós perquè, la veritat, tinc tants projectes sobre la taula, hem dissenyat tantes actuacions en tan poc de temps, és tanta la informació i les idees, és tan ambiciós i implica tant en el nostre dia a dia que no sé per on començaré a explicar-los-ho. Em fa terror ser un pesat, però és que tenim tantes idees per a canviar a millor la vida de la gent que crec que paga la pena que invertisca una estona explicant-los-ho. Vos demane disculpes per avançat si després de preguntar us empenediu d’haver-ho fet!

I és que com vostés saben, condensar en unes poques paraules, allò que vols expressar, no sempre és fàcil. Supose que els parlaré de la campanya per adoptar i no comprar animals, una acció que va orientada a conseguir el nostre objectiu de sacrifici zero. Els parlaré també del canvi climàtic i tots els envasos que no reciclem i de com incrementarem els contenidors per a facilitar la separació en origen i ficarem educadors ambientals al carrer.

ELS PARLARÉ del pla d’ecoparcs per als 370.000 habitants del consorci i de com ens costa a Castelló quasi dos milions d’euros anuals que no estiga en marxa el pla de gestió. Si em deixen, també els diré que alguns partits volen boicotejar-lo, encara que el cost econòmic i mediambiental siga enorme. Els parlaré d’aigua i de com treballem per mantenir els aqüífers nets. I també de com volem garantir l’aigua a cadascun del municipis de les nostres comarques.

Per a altres dinars i sopars em guarde els temes de transparència i de que volem fer el pas definitiu per facilitar la ciutadania dels tràmits i gestions administratives i de tants projectes que en aquests primers mesos de legislatura hem posat en marxa, per a recollir fruits en els pròxims mesos i els pròxim anys. I el diré també com d’important és treballar en equip, sense interessos personals ni partidistes, per a complir amb la nostra tasca de servidors públics.

Ja veuen, el Nadal dona per a xarrar molt. Gaudisquen d’eixes converses, compartisquen opinions, assaborisquen els productes de la terra i, sobretot, passen un molt bon Nadal.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat provincial