Les penyes són molt importants per a Vila-real, un motor fonamental de la festa, però també de dinamització social i cultural al llarg de tot l’any. Tanmateix, en els últims anys, s’han anat produint una sèrie de canvis que han provocat distorsions en la convivència entre les penyes i els veïns. Sabem que la gran majoria de les penyes són cíviques i respectuoses, però, malauradament, també hi ha d’altres que sobrepassen els límits del civisme. És hora d’actuar i, per això, hui mateixa constituïm de manera oficial la Comissió especial per a garantir la convivència entre penyes i veïns. Un organisme aprovat amb la unanimitat del ple el passat 29 de gener, amb el qual començarem a treballar, junts i des del consens, en la revisió de la normativa per tal de lluitar contra la brutícia, l’incivisme i les molèsties que algunes penyes causen, no només durant els períodes de festes patronals, sinó també durant la resta de l’any.

La vida a les penyes ja no es redueix només als 10 dies al voltant de Sant Pasqual i la Mare de Déu de Gràcia. En l’actualitat, és habitual trobar arrendaments de casals durant tot l’any, on els grups d’amics es reuneixen per a compartir una vetlada, sopar, celebrar una aniversari... A aquest element se sumen altres, també fonamentals per a entendre l’evolució de les penyes. Un factor clau és la proliferació de casals: en 2008, quan es creà el primer registre oficial, hi havia 167; hui, ratllen les 500. Aquest increment exponencial es tradueix, evidentment, en una major activitat i també en una concentració de casals en determinades zones.

El tercer fet diferencial està en l’ús, cada vegada més freqüent, d’aparells de música de gran potència que, moltes vegades, es fan impossibles de suportar. Totes aquestes qüestions fan que ens hagem de replantejar la normativa de les penyes, regulades en l’Ordenança de convivència ciutadana de 2012. Ho anem a fer de l’única forma possible: des del consens. Per això, vull agrair particularment a tots els grups municipals la unanimitat i la predisposició a treballar junts per dotar-nos d’una normativa que, d’una vegada per totes, done resposta a aquesta situació, amb mesures que poden anar des del tancament definitiu d’un casal a la càrrega sobre els propietaris del local si hi ha reiterats avisos i no es fa cas. Anem a obrir una sèrie de possibilitats que requereixen d’un debat profund i un consens social ampli; per això, comptarem també amb la Junta de Festes, Comissió de Penyes, empreses de neteja, departaments municipals implicats o Consell de Participació Ciutadana.

Tot i que som conscients que no donarà temps a fer totes les modificacions necessàries abans de les eleccions, hem considerat important començar ja a treballar i avançar feina perquè la pròxima corporació puga reempendre els treballs, si així ho considera. Si torne a comptar amb la confiança majoritària dels vila-realencs, el meu compromís es ferm: treballar, junts, per lluitar contra l’incivisme i dotar-nos d’un marc de convivència compartit.

*Alcalde de Vila-real