+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 

Opinión

 

La rueda

Contra les cordes

 

Domingo Vicent Domingo Vicent
13/02/2020

Aquest símil pugilístic ens ve de meravella per a descriure quina és la situació de la nostra citricultura ara mateixa. Un sector que tot i ser netament exportador i donar treball a milers de persones, no rep de les diferents administracions l’atenció que mereix.

Els llauradors han conegut tota la vida l’alternança d’anys bons i dolents, però fa dècades, especialment aquesta última, que no hi ha hagut cap bo, deixant-nos en una crisi que fica al descobert les carències.

Els factors externs no han fet més que agreujar la situació. La falta de reciprocitat entre la UE i tercers països alhora d’importar cítrics, que damunt vénen en transport molt contaminant, fica en dubte el compromís europeu en la lluita contra el canvi climàtic. Deixar entrar productes criats en pesticides que nosaltres prohibim pel perill per al medi ambient i per als consumidors, o la falta de tractament en fred per a evitar plagues, són un altre exemple.

Si els llauradors valencians estem acorralats contra les cordes és per motius diversos, però tot ells tenen el mateix origen, mai s’ha fet una reconversió i modernització del sector.

Podem parlar de l’envelliment de la població agrícola, de la falta de planificació i coordinació per a decidir varietats o cultius, de la necessitat de cooperatives més grans, de l’abandó de terres, però això son conseqüències que patim per no haver fet els deures abans.

Comencem per la superfície de les parcel·les. En una mitjana de quatre fanecades no dóna per a una mecanització que permetria reduir costos. Si volem que els joves vegen l’agricultura atractiva hem d’aconseguir que siga rentable, que recupere el seu atractiu. Per a introduir tecnologia, per a modernitzar el regadiu, inclús per a aconseguir millors preus, fa falta una major concentració.

Hem d’eixir del racó del quadrilàter i per a això fem falta tots. Un sector com el nostre, netament exportador, creador de llocs de treball, i que conforma el principal pulmó de la Comunitat Valenciana, mereix la generositat de les institucions per a dur a terme eixa reconversió.

*Portaveu de Ciudadanos en Vila-real i diputat provincial