No podem esperar més. La nostra costa, les nostres platges, el nostre passeig… estem en un punt de no retorn on la seguretat i integritat dels nostres veïns està en joc.

Des que vam començar la legislatura, anem reclamant de manera urgent una actuació a la nostra costa. En concret, a les platges urbanes de la nostra ciutat i les seues escolleres. De fet, la presència dels nostres diputats i senadors a Madrid per tal de veure in situ el problema ara fa unes setmanes, demostra un grau d’implicació i de preocupació per posicionar en l’agenda de Madrid aquest problema.

Ens estem quedant sense platja. De fet, ja hi ha trams del nostre passeig que no disposen de sorra i on simplement existeixen uns pocs metres de còdols, roques i grava que recorda el passat natural i orogràfic d’aquestes costes. Com ens hem de posicionar com una destinació turística de qualitat i primer ordre quan el nostre principal atractiu (les platges i cales) ja ha començat a desaparéixer? Timbes que cauen, accessos completament desapareguts, desaparició d’infraestructures…

Aquest temporal del 2020, coincidint amb la nostra festivitat de Sant Sebastià, ens recorda dos coses molt importants. La primera és que fa 410 anys, un fort temporal marítim, va fer aplegar a les nostres costes la relíquia de Sant Sebastià. Possiblement, igual que el d’ahir. La segona és que ja no tenim marge per solucions pal·liatives. És el moment de les integrals.

Reivindiquem la recuperació del projecte de renovació total de les escolleres del nostre passeig que des de principis de la dècada passada, roman aparcat i que anava lligat també, a la renovació de tot el passeig marítim que si es va escometre. Aquest projecte, que també va comptar amb l’informe preceptiu d’impacte ambiental, va quedar aparcat per la gran crisis econòmica que vam patir. És precisament la materialització d’aquest projecte, una de les poques solucions per mitigar els devastadors temporals de Llevant a la nostra costa i passeig marítim.

La nostra costa està en emergència. I no ens cansarem de reivindicar-ho públicament allà on faça falta.

*Alcalde de Vinaròs