Un any més la costa sud de Castelló tornarà a ser la gran oblidada del Govern Central. Aquesta vegada, el Ministeri ens promet que aquest 2017 es licitaran i redactaran els projectes, i al 2018 s’iniciaran les primeres obres. Una promesa més, que frena la protecció de la nostra costa, sense cap partida concreta que ens ho assegure.

Quan parle de la costa, sempre em ve al record la primera presentació del projecte de regeneració i protecció de la costa sud de Borriana. Obríem el nou segle, quan vaig presenciar una presentació que anava a ser el futur per a la Serratella. Un carpa muntada per a l’ocasió, un panell explicatiu, un faristol, i a l’espera de l’arribada del Subdelegat del Govern de torn, que arribava a Borriana per presentar una solució definitiva per al nostre poble. Aquell panell ara estarà en un racó d’algun magatzem, però el més important, és que el que ens queda a la gent de Borriana es que el pressupost general de l’Estat torna a oblidar una de les zones més acusades pels temporals.

La costa sud de Borriana porta des de l’any 1992 patint una regressió important i en tot aquest temps no s’ha donat una solució integral a tota la zona, i sols s’han posat pegats. En 2003 es va projectar per a la seua regeneració una actuació en tota la zona, i en 2005 es va iniciar el projecte per fases, la primera la rehabilitació de la vora marítima entre la Escullera de Ponent i el Camí de les Tancades, posteriorment es va estudiar la construcció d’espigons en forma de T o L, així com un nou enfocament per al passeig marítim, i 14 anys després no s’ha donat cap solució. El passeig marítim ja no existeix en cap projecte, i ens hem de conformar en dos espigons i la creació de dos xicotetes platges. Aquell passeig que anava des del port de Borriana fins a Nules és història, i ha passat a convertir-se en simples espigons que protegiran la costa. Cal demanar la inversió per a la nostra costa, i que el Govern pense, d’una vegada per totes en una costa degradada, i necessitada d’ajuda. I per això, presentarem una esmena al pressupostos per a que Borriana tinga veu. La costa és nostra i hem de protegir-la.

*Regidor Cultura, Patrimoni i Esports en Borriana