L’economia d’una ciutat la fan les seues empreses. A Vila-real, tenim la sort de comptar amb un teixit empresarial dinàmic i fort: empreses grans i punteres en el seu sector i també moltes, moltíssimes, xicotetes i mitjanes empreses que, en els últims anys, han passat veritables dificultats fruit de la crisi econòmica i d’un model de gestió municipal que no les tenia en compte. En els anys de govern del Partit Popular, unes poques empreses --alguna d’elles implicada casualment en el cas Gürtel de finançament il·legal del PP-- es repartien pràcticament tot el treball a Vila-real. Des que l’equip de govern de progrés vam entrar al consistori, l’any 2011, una de les coses que vam tenir clares des del primer dia és que aquesta situació havia de canviar de manera radical; que l’Ajuntament havia d’estar al costat de les empreses locals, comptant amb elles per a la prestació de serveis, per a la provisió dels materials necessaris per al dia a dia, per a la millora de l’entorn urbà... Perquè, d’aquesta manera, garantíem la dinamització de les pimes locals, evitant tancaments i generant ocupació, però també asseguràvem un servei competitiu i de la millor qualitat per a la gestió del dia a dia municipal.

Aquesta aposta per l’empresa local, que s’ha materialitzat en l’àmbit de serveis públics en la creació del clúster Serveis Públics Vila-real (SPV), es reflecteix en unes xifres més que considerables. Durant l’any passat, l’Ajuntament de Vila-real va treballar amb un total de 578 empreses proveïdores, comerços i autònoms amb seu a Vila-real, que van facturar 5,6 milions d’euros. Un 25%, la quarta part, de la facturació total.

El nostre objectiu i el nostre compromís és seguir treballant en aquesta línia, reforçant la col·laboració amb l’empresa local, perquè estem convençuts que això és sinònim de major proximitat, eficiència, un treball ben fet i competitiu i que, a més, reverteix en la millora de l’economia local. Però aquesta aposta es pot veure en perill per culpa del Govern central, del Partit Popular de Rajoy, i la nova llei de contractació, en vigor des d’aquest mes. Front al model Gürtel, l’equip de govern de Vila-real confiem en la nostra gent i farem tots els possibles per seguir consolidant el nostre model d’empresa local.

La incertesa generada per aquesta nova legislació, les contradiccions i incongruències que trobem en una llei que no ajuda els més menuts, ens han portat a fer un gran esforç en formació del personal municipal, primer, per a garantir, dins la legalitat, la nostra aposta per l’empresa local. I una vegada aquest marc estiga perfilat i la tremenda incertesa que està generant la nova llei en tots els municipis puga aclarir-se -confiem que siga en breu- posarem també les eines de formació necessàries a l’abast de les empreses i assessories locals perquè puguen adaptar-se també a la normativa. A pesar de les dificultats, seguirem lluitant per tal de buscar solucions si, de nou, els entrebancs del PP de Rajoy als ajuntaments ens deixen.

*Alcalde de Vila-real