No ha sigut, no és fàcil, crear noves iniciatives culturals amb l’objectiu de fer pensar, debatre, reflexionar a una societat bombardejada contínuament per milers de propostes que no deixen travessar el mur de la zona de confort. No és fàcil apostar per iniciatives culturals diferents que el que busquen és donar un espai a allò que mai ha tingut la teua ciutat, i encara així, veus necessària la seua aparició per a que un dels pilars fonamentals de la nostra societat estiga més fort que mai, la cultura.

Això em recorda al filòsof Johan Huizinga, quan assenyalava que «si desitgem preservar la cultura, devem de continuar creant-ne», i crec que és una de les responsabilitats importants que tenen les administracions públiques per fer que tota la societat, sense distincions, puga tindre la cultura al seu abast per poder descobrir un nou camí del pensament.

I si aquesta aposta cultural naix del poble, dels ciutadans i ciutadanes de la teua població, el poder que recobra és més important que qualsevol espectacle que es puga programar. La necessitat d’eixir de la zona de confort fa que la cultura s’haja convertit en una eixida per a associacions de la nostra ciutat en crear, innovar i fer de Borriana una proveta experimental que va donant els seus resultats.

Passat el cap de setmana, parle del emac. Un experiment cultural nascut ara fa cinc anys amb l’objectiu d’omplir un buit que existia a la nostra societat, i que el resultat ha aconseguit mostrar que un moviment social i cultural està darrere d’aquesta aposta. En aquest cas, les administracions públiques hem de saber apostar i implicar-nos al màxim per fer que les premisses inicials, es convertisquen en el resultat que tot el món espera, o no.

A Borriana hem viscut tres dies de descobriment musical per a uns, artístics per a altres, o simplement, social per als últims. Com un grup de gent, cada vegada més majoritari, aposta per una iniciativa cultural diferent, que l’únic que busca és l’experiment, l’ avantguarda, o simplement, fer pensar en tot això i allò, com deia Esteller pensant en fer-nos més grans.

Borriana repensa la cultura a partir de noves creacions. Com ja han dit, «el futur, ja es passat en l’emac», i en això estem, creant cultura.

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura a l’Ajuntament de Borriana