Diuen que la sostenibilitat està de moda. Però pense que no és una moda, es una necessitat. Tindre un poble sostenible és garantia de futur i prosperitat, és garantia de vida. Eixa és la intenció de l’equip de govern que encapçale a Almenara, fer un poble cada vegada més sostenible, més respectuós amb el medi natural, més respectuós amb l’entorn i menys contaminant. És un dels grans objectius de futur que ens hem marcat i en els que treballem.

Un exemple de l’aposta per la sostenibilitat és l’aprovació en plenari del plec de condicions per a la contractació del manteniment i renovació de l’enllumenat públic, dels nostres carrers, seguint recomanacions de l’auditoria energètica que vam encomanar. Aquesta ens ha indicat que hem de renovar l’enllumenat local perquè és antic i cal ser més eficient energèticament. I això anem a fer.

D’aquesta manera, hem tret aquesta licitació per un període de 15 anys amb una inversió global de prop de 4,8 milions d’euros que permetrà pròximament canviar tot l’enllumenat de tots els carrers a llums led. Aquesta acció haurà de fer-se de manera ràpida, perquè l’empresa adjudicatària tindrà que fer-ho al primer any de vigència. També portarà durant eixe període de temps el manteniment i les renovacions que siguen necessàries. Si tot va bé, a principis de 2021 podrem adjudicar el contracte i al llarg del proper exercici començaria la substitució de l’enllumenat local.

Amb aquesta important mesura Almenara serà un municipi més sostenible ja que reduirem d’una manera notable les emissions que provoca la llum, però també la contaminació lumínica. A d’això també li afegirem un estalvi econòmic futur perquè amb el canvi es produirà un estalvi de prop d’un 70% en les despeses de la il·luminació.

Aquesta és una més de les moltes apostes per la sostenibilitat que estem fent a Almenara, criteris que també s’impulsen en les obres o actuacions que es realitzen com és el cas de la remodelació de l’escola on també s’ha apostat per la major sostenibilitat i eficiència energètica possible. I així continuarem amb la mobilitat urbana, els espais naturals, els edificis municipals... poc a poc, fent una clara aposta per la sostenibilitat. Hem de cuidar el planeta, hem de cuidar Almenara. Un poble sostenible és garantia de vida, és garantia de futur! H

*Alcaldessa d’Almenara i Secretària d’Organització del PSPV-PSOE de la província de Castelló