En política, com en qualsevol altre àmbit de la vida, en algun moment totes hem de bregar amb les nostres pròpies contradiccions i crec que la millor manera d’eixir airoses és admetre-les. Però en ocasions recorrem a tot tipus d’ardits, des de l’ocultació a l’autoengany, per tal de no admetre-les. El pitjor dels escenaris se’ns presenta quan aquestes contradiccions són públiques i notòries però tot i això apostem per l’ocultació. Aleshores creiem que l’engany funciona fins que algú ens adverteix deixant al descobert les nostres vergonyes.

Alguna cosa així és el que ve succeint-li a Amparo Marco des que presideix el govern a l’Ajuntament de Castelló. Són tantes i tan grans les contradiccions que ha de sortejar el seu govern municipal que la pèrdua de credibilitat pot posar en risc la reedició d’un govern d’allò que el regidor socialista Toni Lorenzo anomena les esquerres. Ja sabem que el PSOE és un partit republicà que defensa aferrissadament la monarquia borbònica que patim. També sabem que el compromís d’Amparo Marco amb el laïcisme consisteix a acudir com a alcaldessa a tots els actes religiosos que crega convenients o que puguen reportar-li una bonica foto per a la galeria. Per descomptat també ha deixat clar que el seu rebuig del maltracte animal no està renyit amb seguir pagant amb diners municipals actes taurins on, sens dubte, es violenta als animals fins i tot de manera cruenta, com quan s’embolen sis bous alhora en un recinte minúscul. Són totes contradiccions a tenir en compte ja que, malgrat ser les més clamoroses, són només la punta d’un iceberg a la deriva.

El passat 1 de novembre, l’acte d’homenatge a les víctimes del franquisme celebrat en el cementeri municipal el va presidir, un any més, l’alcaldessa Marco malgrat que porta tres anys tirant pilotes fora quan se li pregunta per l’obligació que té el seu govern de complir amb la Llei de Memòria Històrica, retirant la creu dels caiguts del Parc de Ribalta. Tothom, senyora Marco, li veu les vergonyes. Estaria bé que com alcaldessa es comprometa, seguint el Pacte del Grau que vostè va signar, a retirar la creu abans que acabe la legislatura.

*Regidor de CSenMoviment