El passat dijous vaig poder compartir amb Creu Roja el Sorteig d’Or. Personalment, em va encantar poder veure un sorteig per dins, amb l’alumnat de l’escola de San Ildefonso, el notari, el secretari, les boles i els bombos.

Els discursos de l’acte tots van ser en la mateixa línia, recordar el servei públic que fa Creu Roja, les gràcies al voluntariat o la importància del sorteig per dotar de fons a l’ONG. Però entre tots els discursos el president autonòmic de la Creu Roja, Francisco Javier Gimeno, va tenir unes paraules que encara que breus, tenien un gran significat i càrrega política.

Cridava a aturar la deshumanització. I això no són paraules menors, perquè avui en dia hi ha una part dels dirigents polítics que han decidit deshumanitzar no sols a l’adversari, sinó a tot a eixes persones que semblen prescindibles per ells.

El president va parlar del vaixell Aquarius, però molt poc, fugia de la foto i de traure pit. D’utilitzar la desesperació humana com a l’espectacle que alguns ministres del nou govern van fer al port de València. I va recordar que l’Aquarius, que ha sigut cabdal per fer una reflexió sobre les polítiques migratòries en la Unió Europea, sols és una part. Creu Roja atén a milers de persones en Andalusia o Canàries que es troben també en la mateixa situació.

Recuperar la humanitat, eixe principi de la Creu Roja, que hem de reivindicar, davant l’horda sense escrúpols, que insulta, menysprea, ninguneja, calumnia i difama a aquells que li fan nosa. Els intolerants són els principals enemics de la democràcia, la justícia, la igualtat i la solidaritat. Són paraules velles però són valors que caldrà reivindicar davant d’aquells que no tenen cap moral i estan disposats a deshumanitzar a les persones, fins que ens semble normal les més grans de les atrocitats.

Jo, davant d’aquesta nova onada de sofistes i xarlatans, no em pense rendir però cal que tinguem les idees ben clares i estar ben alerta, fugir de tòpics i mantres, i invertir temps a reflexionar. Sols així traurem allò que tenim les persones i farem fugir als monstres que, cada vegada més, pul·lulen en els nostres parlaments, mitjans de comunicació i xarxes socials.

*Portaveu de Compromís per Castelló