El dimarts vaig gaudir de la preestrena de Adelante, un curtmetratge realitzat pels membres del grup de teatre del CRIS de Vinaròs. El CRIS? es preguntaran vostès. El Centre de Rehabilitació i Inserció Social és un servei especialitzat dirigit a persones amb discapacitat per malaltia mental de llarga duració, on es porten a terme programes individualitzats de rehabilitació. La titularitat és de l’Ajuntament de Vinaròs, i està subvencionat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

En aquesta legislatura hem aconseguit que la Conselleria el dote amb 25 noves places públiques, perquè apostem molt fort per millorar els drets socials. Malgrat aquesta i altres millores assistencials en els últims mesos, necessitem encara més recursos, ja que és molt difícil per aquests usuaris i usuàries desplaçar-se fins on estan els serveis d’atenció, i falten places per als ingressos urgents.

La malaltia mental, a més del deteriorament que provoca en les persones afectades i el patiment que genera a les seues famílies, estigmatitza socialment, ja que --malgrat el nombre creixent de persones que la pateixen en diferents formes-- continua sent un tabú per a molts.

L’excel.lent proposta que ens fan els autors d’Adelante, perquè es tracta d’un projecte col.lectiu, ens conta, amb tocs d’humor, el procés d’acceptació d’un home quan se li anuncia que serà derivat al CRIS i denuncia alguns dels tòpics socials que el desconeixement de les malalties socials provoca en algunes persones. Adelante és una idea que va néixer fa 11 anys i que ha necessitat dos anys de treball per part del tot els usuaris del CRIS, dinamitzats per Dani i Pau, educadors i moltes persones més, i que ha dirigit el seu professor de teatre, Joan Comes.

Té una factura professional i hi han participat professionals tan solvents com Núria Isern, el músic Òscar Senèn o l’equip de MPRO360.

Avui s’estrenarà oficialment en la Macedònia de Curts que tanca el 17 Festival de Curtmetratges Agustí Comes de Vinaròs, i en uns dies serà accessible per les xarxes socials. No se la perden, m’ho agrairan!

*Alcalde de Vinaròs