La paraula crisi ve del grec, del verb «krinein», que vol dir «separar» o «decidir». Apliquem esta paraula a allò que es trenca i, com que es trenca, cal analitzar-lo. Per això la paraula derivada, «crítica», vol dir «anàlisi» d’alguna cosa per emetre un judici. D’ací ve també la paraula «criteri», que significa «raonament adequat». Les crisis obliguen a pensar i en conseqüència haurien de produir anàlisi i reflexió.

Compromís ha estat sempre molt crític amb el temps de govern municipal del Partit Popular a Vila-real. Criticàvem les pujades d’impostos, l’abús de les majories absolutes, la supèrbia, els desficacis econòmics o decisions urbanístiques que no compartíem. La crisi econòmica del temps va fer que Vila-real decidira canviar. Compromís ho va fer possible amb un primer quatripartit, i així és com la dreta del temps, burleta, ens desqualificava recordant-nos la seua superioritat en regidors totals a aquell temps.

Si llegiu la coneguda novel·la La rebel·lió dels animals de George Orwell trobareu que els protagonistes, els porcs, organitzen una revolució i acaben convertint-se en els líders d’una granja idealista i sense explotació animal. Temps després, els porcs acaben convertint-se en el mateix tipus de tirans que havien motivat la seua rebel·lió en un primer moment.

I és que, tristament, trobem que qui va treballar amb Compromís per fer possible aquell canvi a Vila-real al 2011, ara anomena «nou quatripartit» a l’oposició, fa de la supèrbia una opció política, apuja deliberadament els impostos al principi de la legislatura per si així els ciutadans ho obliden en 4 anys o nega l’existència de l’escut d’una dictadura feixista que tothom veu.

*Portaveu adjunt de Compromís per Vila-real