L’any 2011, amb tot el boato i la pompa als que ens tenien acostumats, el Partit Popular va inaugurar a Vila-real l’obra més emblemàtica a la nostra ciutat del seu gust faraònic, de com més gran i car millor: el Centre de Tecnificació Esportiva. Que la inauguració es va fer de pressa i corrents, casualment uns dies abans d’eleccions, ho demostra que l’edifici estava inacabat, no comptava amb cap tipus de pla de viabilitat ni visos de posar-lo en funcionament, a pesar d’haver costat 28 milions d’euros, sobrecostos de Ciegsa inclosos. 28 milions d’euros de tots els valencians i valencianes per a un monstre de formigó que no pensaven omplir de contingut.

Afortunadament, el govern del canvi va arribar i, després de molts esforços, vam aconseguir acabar l’edifici, solucionar els empastres que ens havia deixat el PP --encara estem pagant el sol dels voltants, amb una multa personal de 300 euros-- i desbloquejar la situació, signant amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports un conveni que ens va permetre dotar de contingut el CTE i posar-lo a la disposició dels vila-realencs i vila-realenques, també de poblacions veïnes i de clubs esportius de tota la Comunitat, com un emblema més de la Ciutat de la Salut i de l’Esport que és Vila-real. A pesar dels avanços, no tot està fet: el conveni amb la Generalitat valenciana està prorrogat de manera automàtica des de 2017 i, encara que existeix consens amb la Conselleria per a ampliar-lo a 10 anys i donar-li una major estabilitat al projecte, seguim a l’espera que el conseller Marzà responga a les peticions de reunió que portem reiterant-li ja cinc anys per poder tancar definitivament l’acord.

Quan el passat març, la transmissió del coronavirus amenaçava amb col·lapsar el sistema sanitari, vam entendre de seguida que un edifici que tants diners havia costat a tots els valencians havia de revertir també en allò que més necessitava la societat valenciana en aquell moment: llits d’hospital per a plantar cara a la pandèmia. En contacte permanent amb la Conselleria i amb l’Hospital Universitari de la Plana, vam posar de seguida les instal·lacions de la residència a disposició de les autoritats sanitàries i vam col·laborar en tots els possibles per equipar i dotar l’edifici. 43 pacients lleus de la covid-19 van poder recuperar-se en l’hospital auxiliar del CTE durant el mes que va estar en funcionament. I això, a una ciutat solidària i generosa com ha estat sempre Vila-real, ens ompli d’orgull.

Ara, ja en la nova normalitat, estem veient cada dia amb preocupació com els contagis tornen a augmentar. Estem lluny, afortunadament, dels pitjors moments que hem tingun en la pandèmia, però hem d’estar preparats. Per això, atenent a la petició que ens han fet des de l’Hospital Universitari de la Plana, he signat ja la resolució per la qual tornem a posar a disposició de les autoritats sanitàries la residència del CTE per si fóra necessari tornar a utilitzar-la com a hospital auxiliar. No hi ha millor manera de revertir en la societat l’enorme esforç econòmic que va suposar la seua construcció. Confiem que no faça falta. H

*Alcalde de Vila-real