L’any 1981 vaig començar Pedagogia en les instal·lacions de l’antic Col·legi Universitari de Castelló, El CUC, allà, al costat de la Magdalena, al costat del seminari. A mi, que venia de l’Institut Femení, em va semblar modern, amb aules enormes, espais grans. Tenia cantina i allí passàvem hores. Hores perquè anar i tornar del CUC era complicat pel que fa al transport. Hi havia un bus al matí, a les 8.15 i un altre per a tornar, allà a les 14.30. No hi havia universitat, encara que s’havia començat a edificar el Campus de Borriol. A meitat curs, allà que vam anar. Totes les carreres cabien en eixe edifici. Grans solars per a aparcar, més freqüència de busos... La ciutat es feia gran i es va considerar que ser un Col·legi Universitari no era prou per a una ciutat amb vocació de «jugar en primera», també pel que feia a l’ensenyament universitari. Quan es crea la UJI, al començament, hi havia quatre campus. El Campus de Penyeta, el de Riu sec, el d’Herrero i el de Borriol. Al de l’Herrero vaig fer el meu primer curs de l’Aula de teatre, amb Hadi Kurich.

Joan Lerma, president de la Generalitat, va anunciar, poc abans de Nadal del 1989 la creació de la UJI. Jo no ho recorde, però crec haver llegit en algun lloc, que al ‘93, els Reis d’Espanya van presidir la col·locació de la primera pedra del Campus del Riu Sec. Destacar que a setembre del mateix any, el grup que formava el meu benvolgut profe Jordi Adell i els membres del servei d’informàtica van aconseguir instal·lar el primer servidor web experimental en l’adreça www.uji.es, naixent la primera web de l’Estat espanyol.

Vaig tindre ocasió de ser convidada a presentar, junt amb Enric Nomdedéu, els actes d’inauguració de la UJI, pel fet de ser alumnes de l’escola Municipal de Teatre. Una gran experiència de la que m’agradaria tindre imatges perquè va ser un dia inoblidable en molts aspecte.

Els estatuts de la Universitat Jaume I es van aprovar el 1997 amb el lema Sapientia sola, libertas est i amb 8 principis generals: llibertat, democràcia, justícia, independència, pau i solidaritat.

I així fins ara, avançant en qualitat, reconeguda. En implicació amb el teixit social i l’empresarial. Amb càtedres específiques que l’han portat a l’excel·lència en molts aspectes. Aquesta mateixa setmana, al Ple de l’Ajuntament, s’ha aprovat, per unanimitat, concedir-li a la Universitat Jaume I la Medalla d’Or de la Ciutat. Un reconeixement a una llarga trajectòria. Un agraïment a una institució que ha format part de les nostres vides. Que ha transformat la ciutat i l’ha portat en molts aspectes cap a la modernitat i el coneixement.

Una universitat que ens fa sentir orgull de ser de Castelló que ens atorga la capitalitat de les nostres comarques. Espai de referència per a l’empresariat innovador i punter. Espai d’investigació i de saber.

Gràcies a la comunitat UJI. Gràcies al professorat que va començar, amb il·lusió i empenta. Gràcies a l’alumnat, que han fet de la UJI l’espai de referència que és. Gràcies als successius equips directius que han sabut portar la Jaume I fins als nivells de prestigi que ara té. Gràcies i enhorabona a la nova rectora, que serà la que rebrà la Medalla d’Or de la Ciutat de Castelló. Un orgull que siga la primera dona rectora. Un exemple de futur i de present.

*Vicealcaldessa de Castelló