No els descobriré res nou quan els dic que estem vivint una crisi sense precedents que afecta a tots els àmbits de la nostra vida. El primer d’ells, sens dubte, el de la salut, prioritari per a poder atendre la resta dels fronts que tenim oberts i que són també urgents.

La crisi sanitària ha paralitzat l’activitat econòmica de tots els sectors i de nou, la cultura, s’enfronta al malson de 2008. Però amb menys opcions de resposta, si cap. Durant aquells anys existia almenys la possibilitat de buscar recursos a altres països, però ara aquesta opció es descarta perquè ni tan sols podem eixir de casa.

Aquesta crisi arriba a la cultura en un moment molt delicat perquè quan encara no s’havia recuperat econòmicament, ha de fer front a la suspensió en el període març-maig 2020. Les xifres parlen de l’anul·lació de vora 30.000 funcions i comporten unes pèrdues superiors als 130 milions d’euros dins de l’estat espanyol.

És per això que, des de Compromís, proposem que l’IVA cultural es rebaixe zero, per tal de donar un baló d’oxigen a totes eixes persones que fan i viuen de la cultura. Durant les últimes setmanes hem assistit a la generositat amb què professionals del sector s’han bolcat en multitud d’iniciatives teatrals, literàries, musicals o plàstiques per a ajudar a suportar el confinament. La ciutadania ha recorregut a la cultura com a un bé de primera necessitat i s’ha demostrat que la cultura és fonamental per al sosteniment de la nostra convivència i valors.

Ara, les administracions hem de ser exemple i mostrar responsabilitat enfront d’aquesta dura situació. En la nostra obligació de preservar la cultura, hem de procurar garantir la supervivència cultural i la rebaixa dels impostos que actualment ofeguen un sector que s’ha quedat sense salvavides seria una manera de reconéixer-lo com a servei indispensable i com a creador de llocs de treball i de riquesa. La cultura és part del motor de l’economia i el seu valor ha quedat, una vegada més, davant d’una realitat que ens brinda una oportunitat d’or per canviar la història.

*Portaveu adjunta de Compromís per Castelló