Fa uns mesos ja vàrem poder eixir al carrer. La ment humana és tant intel·ligent que poc a poc va deixant en l’oblit allò més complicat, els mesos de confinament, i crea records d’allò alegre. Tornar a eixir a l’aire lliure ha ajudat a moltes persones a donar un pas endavant en molts dels reptes que tenien pendents. I suposa superar obstacles, explorar, reflexionar, pensar en canvis, o simplement unir vincles entre persones, exposar formes de pensar, percebre emocions o actituds.

Tot això ens ho dóna la cultura. La música, l’art, la dansa, la literatura, el teatre, l’expressió, la identitat, el sentit de pertinència, viure. I d’això es tracta. Fa una setmana vam inaugurar l’exposició d’ Enric Safont , i el passat cap de setmana Borriana ha tret la música al carrer després de sis mesos. S’ha fet amb els nostres , els de casa. El divendres, la banda de música de Borriana va fer el primer concert en streaming que fa una agrupació musical valenciana des del confinament. Un concert a través de les plataformes digitals, que ahir van reproduir en directe. La plaça Major, simbolisme de la ciutat, va ser el lloc escollit, amb les mesures sanitàries i amb total seguretat. La gent va tornar a gaudir de tot allò que parlem quan anomenem la paraula «cultura». De la mateixa manera que ho varen fer els centenars de persones en Llombai. De deixar els problemes a un costat i viure uns minuts allunyats de la realitat, sols duts per l’energia que té la música quan entra en una persona, i els sentiments que li fa viure.

Perquè durant el confinament, va ser fonamental per superar els dies grisos. Perquè va ser ella la responsable de que molts somriures aparegueren en les cases. I ara, cal apostar per eixe pilar tant important de la nostra societat. Perquè reactiva les neurones, i l’economia. Perquè mou a la gent, i amb totes les mesures de seguretat s’ha de seguir apostant per ella, amb totes les precaucions, com a eix fonamental de la societat. Perquè no hem d’oblidar mai que la cultura és un vincle que uneix persones, que ajuda a exposar noves formes de pensar i de viure iguals o diferents als altres, que crea debat, que et fa pensar. La cultura ajuda a percebre les situacions que planteja la vida, per les emocions, les actituds. La cultura constitueix un marc de pensaments i comportaments que ens fan reflexionar. És una identitat i un sentit de pertinència. Perquè l’hem de transformar en una eina de futur per fer una societat més justa i lliure. La cultura segura, i més que mai, necessària. H

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura de Borriana