Allò que vull contar-los haurà passat ahir diumenge i espere que en el dia de hui siga sols, com acostuma, una xicoteta noticia (malauradament xicoteta) als diaris. Això almenys voldrà dir que la diada del darrer diumenge d’octubre ha concluit sense problemes, sense aldarulls, i això en els temps que corren i amb les anunciades contramanifestacions al carrer ja és molt.

Han de saber que el darrer diumenge d’octubre és una data important per al nacionalisme valencià, és un dia d’orgull i de reivindicació política, és un dia en el que els nacionalistes valencians volem dir clarament al món que estem ací, que estimem el nostre país i que anem a treballar per a fer-lo millor, més digne i, si això encara fora posible, més bonic.

Ja fa molts anys que es fa l’Aplec del Puig, allí a l’esplanada davant del monestir de Santa Maria del Puig, ens acosten un bon grapat de gent per a disfrutar d’un magnífic dia de germanor, amb companys i companyes, amics i amigues, amb la família.

És un dia de festa, un d’eixos dies de festa que tant ens agraden als valencians, un dia on no pot faltar la música, els jocs per als menuts, les trobades amb gent a la que ja fa temps que no veus i, per suposat, no pot faltar el menjar. Sempre acabem asseguts davant d’un plat de paella, amics i contents, i per damunt de tot esperançats en el futur del nostre poble.

La festa és bona, però també hi ha d’haver moments per a la política i l’Aplec del Puig també és una diada política, un dia on posar en veu alta totes eixes reivindicacions que els valencians hem de fer com a país. Mai hem de perdre cap oportunitat per a reivindicar un millor finançament per a la nostra terra, no podem perdre cap moment on defensar la nostra cultura pròpia i la seua màxima expressió, el valencià. Tots junts com a poble, hem d’exigir més i millor quota d’autogovern, treballar fins aconseguir que l’economia valenciana isca reforçada de manera més sostenible cap a un futur més pròsper. Totes estes i d’altres són grans reivindicacions, reivindicacions d’un país que està en marxa i que en un dia de festa, els nacionalistes valencians llancem al món.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó