Darrer diumenge d’octubre, el camí ja és ben sabut, eixiu a la carretera, que cal aplegar-se al Puig» diu la lletra de la cançò d’Al Tall que ens recorda que, cada any, les persones que ens sentim orgulloses de ser valencianes ho celebrem a l’Aplec del Puig. La cita està a punt de complir sis dècades d’història i s’ha mantingut viva malgrat els entrebancs que s’han posat a la seua celebració.

El règim franquista va intentar impedir la trobada tant al Puig com a altres localitats valencianes però la tenacitat dels assistents i la certesa que allò que celebràven era legítim i patrimoni de tota la ciutadania va permetre aquesta festa valencianista sobreviure i crèixer. Lamentablement, l’any passat vam haver de tornar a patir les amenaces de l’extrema dreta quan la delegació del govern va autoritzar España 2000 a manifestar-se en el mateix lloc.

Perquè aquells que ens enorgullim de la nostra identitat i de la nostra llengua ens tornem a trobar amenaçats pels col»lectius que només toleren una manera d’entrendre la història i la realitat. Però les reivindicaciones dels grups valencianistes van més ellà dels trets culturals i s’estenen per a demanar al govern espanyol, d’una vegada per totes, un finançament just i equitatius. Milers de persones, de múltiples sensibilitats i ideologies, donen suport a aquesta demanda i omplin l’Aplec del Puig cada any. Tanmateix, està vist que hi ha sectors interessats a fer que la imatge que circule siga la de l’enfrontament. Són els mateixos sectors interessats a fer que resorgisca la por a expressar-se lliurement, a exigir justícia i a reflexionar amb criteri propi.

Aquest 28 d’octubre, estaré al Puig amb els companys i les companyes de Compromís per Almassora. La meua veu se sumarà a la de tots els valencians i totes les valencianes que estàn disposats a defensar la identitat pròpia i els interessos econòmics de la nostra terra. Junts posarem una pedra més a la paret del futur valencià, en el qual l’educació, els serveis públics i socials i la modernització de les infraestructures seran fonamentals per a continuar la senda del creixement. Junts celebrarem la sort de poder retrobar-nos cada darrer diumenge d’octubre.

*Primera tinenta d’Alcaldia d’Almassora