El divendres passat vaig formar part, com a portaveu de Compromís en la FVMP que he estat en estos quatre anys, d’un debat sobre el municipalisme en À Punt. L’acte, que havia estat dividit en cinc blocs, va discórrer, si fa no fa, com havíem previst des del meu equip, és a dir, un debat de baix perfil per no alterar el discórrer de la campanya i els temes recurrents de sempre.

Clar, quan vaig posar damunt la taula alguns punts, també recurrents però mai no solucionats pel PP i pel PSOE --tot i que, dins de la recurrència, els trauen quan a ells els ve de gana pensant en els seus interessos partidistes-- com els peatges de l’AP-7, el finançament municipal i territorial o la millora dels trens de rodalia, els dos grans partits van passar de puntetes. A pesar que són elements fonamentals, que ens afecten a tots els valencians i valencianes, a tots els pobles i que, com sabeu, s’han promès mil i una vegades en campanya. El que no m’esperava, però, era que també ningunejaren el tema de la taronja i de les nefastes perspectives que tenim al davant, especialment arrel de la desastrosa campanya actual. Tot i que hi vaig incidir, per exemple quan parlàvem de patrimoni --quin millor patrimoni natural que els camps de tarongers!-- o de l’impuls de les economies locals, els altres alcaldes pràcticament ni el van nomenar. I això és greu, molt greu. No només perquè la solució s’albira magra, sinó perquè sembla que per a alguns és tan poc important que ni el tracten en un debat en directe.

Tot i això, ara estem a les portes de les eleccions europees del 26 de maig. I és una gran oportunitat de castigar, amb el vot, a aquells partits que van protagonitzar la foto de la vergonya, aquells que van permetre l’entrada dels cítrics sud-africans. I podeu estar ben segurs que Compromís, amb el nostre representant Jordi Sebastià, defensarà la nostra taronja per damunt de tot.

*Alcalde i candidat de Compromís a l’alcaldia de Betxí