Més de 4.000 persones han participat ja en la página web de Decidim Castelló proposant, opinant, avalant o votant. Mai tants ciutadans de Castelló s’havien implicat en un procés per prendre una decisió. Els pressupostos participatius, a una setmana que acaben les votacions, ja han trencat tots els récords. I, respecte a l’aspecte qualitatiu, la transformació és radical.

Hem passat d’unes partides pressupostàries que no s’executaven, propostes que no es sabia per què es triaven i en les quals sols uns pocs participaven, a un procés universal on tots els majors de 16 anys tenen l’oportunitat d’intervenir en igualtat de condicions. On abans havia imposició, ara hi ha diàleg entre l’Administració i el ciutadà. Les propostes que arriben a votació han tingut primer un suport ciutadà i, després, un treball tècnic, en un mecanisme de participació que tothom pot seguir en directe. Amb anteriors governs municipals les propostes que es plantejaven mai estaven a l’abast de tothom, mai s’han pogut seguir en directe els avals, mai s’ha pogut saber quins es quedaven pel camí. Mai hi ha hagut transparència. El nostre objectiu és crear espais on vostés acaben sent els protagonistes que trien i decidisquen. És un fet que com més gent participa, millors propostes i idees més justes hi sorgeixen. Perquè cal recordar que mentre el PP deixava morir les instal·lacions públiques, com escoles o habitatges socials, es gastaven els diners en «saraos per a pijos». I ara la ciutadania ens demana coses bàsiques, justes i necessàries.

Aquest procés ha suposat innovacions i ens ha portat la constatació que la política participativa està en canvi continu, així que quan acabe el procés caldrà revisar-lo, assumir aportacions i encetar un nou procés, diferent en alguns aspectes, que servisca per millorar allò que siga possible. Així que ja saben, fins al 15 de maig poden decidir si hem d’arreglar algun carrer, fer instal·lacions esportives, reformar els lavabos d’una escola o millorar un parc. Està en la seua mà, entre en https://decidim.castello.es/ i prenga la paraula.

*Portaveu de Compromís per Castelló i regidor de Transparència, Normalització i Modernització