Aquesta setmana, el ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat, a iniciativa del PSPV-PSOE i amb el suport del grup de Compromís, exigir al Govern central, al PP, que deixe de marginar la nostra ciutat, que ens dote de les infraestructures que ens deu des de fa dècades i que no ens prive de l’únic immoble protegit com a monument nacional que tenim a Vila-real, l’Hostal del Rei. Malauradament, una vegada més, l’oposició --el Partit Popular i també Ciutadans-- s’han tornat a posar al costat del Govern de Rajoy, dels interessos de Bankia i d’un particular, posant-los per damunt dels interessos generals de tota la ciutat.

No vaig a dir que em sorprén. Fa ja molt de temps que he deixat d’esperar que el PP exercisca la seua funció d’oposició útil per als vila-realencs i vila-realenques, capaç de fiscalitzar l’acció de govern però també de posar-se al costat de la ciutat i arromangar-se quan és bo per al poble. En el cas de Ciutadans, les últimes esperances que pogueren quedar, també s’han acabat d’esvair per complet.

No ens valen argumentacions fal·laces sobre suposats escraches i palaus. La realitat és la que és: l’Hostal del Rei és un immoble de l’època fundacional de Vila-real, protegit com a monument nacional des de l’any 1977 --l’únic amb aquesta protecció--, que era patrimoni de la Fundació Caixa Castelló (entitat sense ànim de lucre) fins que el Partit Popular va acabar amb el sistema financer valencià. La realitat és que, fruit d’aquesta fallida, tots els espanyols i espanyoles --i els vila-realencs no ho som menys-- vam haver de posar de la nostra butxaca 12.000 milions d’euros per a la nacionalització de Bankia, que es converteix, d’aquesta manera, en propietat del Govern i de tots els espanyols. La realitat, doncs, és que l’Hostal del Rei era patrimoni públic abans que Bankia --la de Rato i Olivas--, es desfera d’un immoble únic i tremendament emotiu per als veïns i veïnes de Vila-real, d’esquenes a la institució que ens representa a tots, l’Ajuntament.

Front a això, l’equip de govern hem fet l’únic que podíem fer: defensar els interessos dels nostres veïns on calga i com calga, amb la interposició d’una demanda per revertir la venda de l’hostal. Estem convençuts que aquesta és l’única manera de garantir el manteniment i conservació de l’edifici i és, a més, una qüestió de justícia, després d’anys d’abandonament i oblit per part del Govern central. És que no tenim dret, els vila-realencs, a què el nostre Govern tinga a la ciutat patrimoni protegit i ens el cedisca, com fa en tants llocs d’Espanya?

És al Govern central, a Bankia, a qui li estem reclamant que complisca amb els vila-realencs i vila-realenques, i no deixarem mai de fer-ho. El Partit Popular i Ciutadans sabran a què respon el seu interés per defensar a Rajoy i Bankia i posar obstacles a què la ciutat incorpore al seu patrimoni, el de tots i els vila-realencs, un edifici únic, emblemàtic i de gran valor històric.

*Alcalde de Vila-real