Aquesta setmana ha sigut notícia novament el cas Piaf per partida doble. Per una banda, les declaracions que s’estan succeint aquests dies al Palau de Justícia i per l’altra, la notificació que hem rebut recentment que la justícia, ens torna a donar la raó als qui hem vingut denunciant que ací hi ha alguna cosa més que un error en unes factures. La declaració de complexitat de la causa per part del jutge, amb el suport del fiscal, ve a demostrar les dimensions del cas i, deixa a les clares quina ha estat sempre la intenció del PP, l’exalcalde i l’exvicepresident de la Diputació: obstaculitzar la justícia i impedir que s’investigue.

Quan vam entrar a l’Ajuntament en 2011 ens vam comprometre a lluitar contra les irregularitats i que no es pagara amb diners del poble coses que li pertocava pagar a uns altres. Amb aquest compromís, fa ja cinc anys vam denunciar que Piaf, una empresa implicada en Gürtel que pareix que era l’única que podia treballar a Vila-real en aquells anys, intentava cobrar 600.000 euros en factures que no es corresponien a treballs realitzats. Vam complir el nostre deure, defensar fins a l’últim euro dels vila-realencs, i vam evitar que es pagaren eixos diners. A partir d’ací, el cas ha anat agafant unes dimensions cada vegada majors. L’empresa i un banc ens reclamen els diners, amb un impacte que ens pot suposar un perjudici d’1 milió d’euros. Mentre nosaltres defenem l’interés de la ciutat, anem coneixent qüestions que fan que el cas cada vegada més gran. Qüestions com que Anticorrupció demana presó als dos administradors de l’empresa; que un d’ells admet davant el jutge haver finançat il•legalment al PP; o que en els papers de Gürtel trobem un acte del PP celebrat a Vila-real.

Sabedors de tot açò, l’exalcalde i l’expresident de la Diputació del PP han volgut fer ús d’una modificació de la llei aprovada pel Govern de Rajoy, amb l’oposició de tots els partits i fins i tot de la judicatura, que fixa un màxim de sis mesos per a decidir si una causa s’arxiva o se senta en la banqueta els acusats. La llei contempla una excepció: en causes que involucren a molts implicats, diversitat de fets punibles o que recaiguen sobre organitzacions criminals, entre d’altres, es pot declarar que una causa és complexa i allargar la instrucció. Això és el que ha fet el jutge del cas Piaf, en un auto que l’exalcalde i exregidor del PP van recórrer fins i tot abans d’haver anat a declarar i que ara es reafirma, a més, amb el suport del fiscal, que, per fi, ara ja considera que hi ha proves suficients. Una bona notícia per a Vila-real pel que suposa de seguir defensant cada euro dels ciutadans fins a les últimes conseqüències. H

*Alcalde de Vila-real