Cal advertir que no tractarem de justificar els actes de vandalisme que s’estan produint en els Estats Units d’Amèrica a conseqüència del greu problema racial que viu la potència americana en l’actualitat, és una qüestió d’ordre públic. No obstant això i més enllà del fet que una visió descontextualitzada de personatges històrics no és la més adient, les manifestacions culturals i les escultures estan erigides amb un significat, aquell que li atorga la classe política i la ciutadania. Cristòfol Colom, per exemple, fou erigit a la ciutat de Barcelona a la darrera meitat del segle XIX, quan la reafirmació de la pàtria espanyola era necessària després de la fi de l’imperi ultramarí.

Les estàtues de Colom a Amèrica foren erigides en la seua major part gràcies a la iniciativa de la immigració italiana i en menor mesura de l’espanyola. El navegant genovés també ocupà carrers i places com a referent patriòtic de les comunitats d’immigrants, quan les conseqüències del seu descobriment no havien transcendit.

S’ha d’anar molt amb compte amb les polítiques públiques quant al patrimoni perquè les estàtues i els símbols romanen, però el seu significat canvia. La cultura política espanyola ràpidament incorporà l’empresa de la monarquia dels Reis Catòlics a la categoria descobriment, mentre que la història ja no tan recent valorà les conseqüències d’aquest com un saqueig i un espoli sense precedents, durant el qual van ser assassinats milions d’indígenes.

No farem ara una relectura dels fets però hem d’entendre que el símbol d’eixe personatge històric evoca un passat que no ens omple d’orgull, al contrari. Figures com aquestes han de romandre en el museu no pel que són, sí pel que representen. En aquest sentit, no veig que una plaça de Castelló haja de tindre i honrar la memòria d’Hernán Cortés. Des d’aquesta perspectiva, hauríem de proposar i honrar figures que tenen un relat més democràtic. Recordem, la ciutat educa. No es tracta d’oblidar, però deixem l’honorabilitat dels carrers de les nostres ciutats per a manifestar la nostra indefectible proposta a favor dels drets humans.

*Regidor de Compromís per Castelló