Tractem d’imaginar una situació extrema on un 51% de la societat votara que l’altre 49% ha de cedir les seues cases perquè la majoria puga viure més ample. La votació, per pur egoisme, podria guanyar-se fàcilment, però estarem d’acord que en cap cas una situació així seria justa.

Totes les idees dutes a l’extrem acaben de la mateixa manera, amb un efecte absolutament perniciós i negatiu. A l’edat mitjana, els considerats heretges solien ser cremats en les fogueres de la Inquisició espanyola. Els heretges, sovint protestants, eren una minoria. Molts pensaven que el fet que aquest grup social fóra minoritari donava tot el dret a fer amb ells el que a la majoria li vinguera de gust. Aquestes execucions es convertien fins i tot en una circ per a diversió dels que es confessaven part de la majoria, silenciosa o sorollosa, això no importa.

POPULARS I SOCIALISTES van aprovar a l’europarlament el juliol passat un topall de vots de fins a un 5% per a poder obtindre representació. Les valencianes l’hem experimentat tots els anys de majoritarisme (que no democràcia) que hem patit des de la transició.

Així, PP i PSOE han facilitat que el model europeu s’assemble a poc a poc molt més al de Turquia. Sembla que és el seu desig. És bo recordar que allà el mínim per a poder aconseguir representació és d’un 10%.

Turquia no és per a res l’exemple mundial de país respectuós amb els drets humans. L’inconvenient de voler aixafar els dèbils i els diferents és que un dia qualsevol podria acabar formant part d’una minoria.

Segurament estem còmodes mentre formem part de la majoria. Però sospite que crear una societat amb uns fonaments morals tan corruptes no hauria de ser desitjable per a cap ciutadà de bona voluntat.

*Regidor de Normalització Lingüística de Compromís per Vila-real