Portem quasi cinquanta dies de confinament i per fi, la desitjada desescalada, apunta prop. Quasi cinquanta dies on tot el personal de l’Ajuntament ha estat implicat en cos i ànima perquè aquesta emergència sanitària no es convertisca també en una emergència social.

Els serveis de neteja i desinfecció de carrers i espais públics, el Servei d’Igualtat d’Oportunitats, el personal d’educació i per descomptat policia i bombers municipals i els tan necessaris serveis social s’han entregat per a fer més suportable aquesta crisi. Perquè si una lliçó hem de traure d’aquesta situació i de la mala gestió de la crisi de 2008 és que els serveis públics són fonamentals per a sostenir l’Estat de Benestar. La pandèmia ens ha mostrat la importància del que és públic, del que és col·lectiu i del que és pròxim.

La sortida d’aquesta crisi global ens obliga a passar per una definició de les nostres prioritats i donar valor (i recursos, pressupost i capacitat) als serveis essencials. Hem de garantir el suport a la nostra economia local i assegurar que els serveis bàsics ho siguen també de proximitat. Hem de garantir la creació i recuperació de llocs de treball a casa nostra i que eixe siga el primer pas per a la reactivació econòmica.

No molt lluny d’aquesta està la reactivació del sector cultural, la qual hem començat ja a planificar com a part fonamental dels nostres serveis bàsics i públics. Crec, fermament, que si habitualment ja valorem una bona obra de teatre, vibrem en un bon concert o ens meravellem en una bona exposició, quan ara puguem tornar a gaudir de la cultura, el plaer serà doble.

Eixa desescalada cultural serà paral·lela a la recuperació de les relacions socials, de les eixides al carrer, de l’oci més enllà de les pantalles i dels balcons... la recuperació de la vida. I igual el comerç de proximitat, el sector cultural necessitarà el nostre suport, dels consumidors locals, del públic de la ciutat i de la comarca. Els anime a consumir i gaudir, també en cultura, de manera local. Reactivem-nos i reactivem Castelló.

*Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló