Hi va haver un temps, en què es pensava que tot el nostre litoral seria una gran urbanització, amb milers de segones residències, camps de golf i fins i tot una pista d’esquí. Tot se’ns en va anar de les mans quan va entrar l’euro i calia blanquejar totes les pessetes en negre que ja no tenien vigència i, què millor que l’urbanisme per a realitzar tal operació?

Però per fer possible totes eixes urbanitzacions de milions de m² calia assegurar el subministrament hídric. Primer el PP va intentar l’animalada del transvasament de l’Ebre marejant als llauradors com ariets com si l’aigua anar a ser per ells (que no ho era). Després, entre PP i PSOE van apostar per les dessaladores, finançades en part per Acuamed (Ministeri) i Fons Europeus, amb la condició de recuperar eixos diners un cop les plantes es posaren en funcionament.

A Sagunt van tindre la seua i a les comarques de Castelló dos de ben semblants: una a Cabanes per a donar aigua a PAIs de quasi 20 milions de m² i l’altra per als respectius de Xilxes i Moncofa. Les dessaladores es van fer, els ajuntaments van firmar acords com qui fa el conte de la lletera i, de sobte, esclata la bombolla, les urbanitzacions no es fan, però els ajuntaments han de començar a pagar les dessaladores i s’han de posar en marxa per imperatiu europeu (per no perdre els fons). Així, un poble de 3.000 habitants acaba pagant la tarifa que haurien pagat 120.000 nous residents, quasi res.

I això va passar per la insensatesa de Partit Popular i PSOE, quan es pensaven que ací els gossos els nugaríem amb llonganisses. Duem anys amb convenis transitoris per no agafar el bou per les banyes. De cap manera els pobles poden pagar aquesta hipoteca i cal repensar usos per estes dessaladores, que poden ser grans aliades per regenerar els aqüífers i acabar amb la sobreexplotació dels pous. Partit Popular i PSOE s’omplin ara la boca demanant solucions, però quan han governat han votat sempre en contra de les esmenes que ha fet Compromís als PGE que donaven respostes a estos casos. H

*Senador de Compromís