El Dia Internacional per a la Reducció dels Desastres, que se celebra avui, 13 d’octubre, ens dóna l’oportunitat de sensibilitzar al públic en aquest tema. Al mateix temps pretén cridar l’atenció dels mitjans de comunicació perquè destaquen a l’opinió publica que existeix un problema sense resoldre i pel qual s’ha de treballar.

L’objectiu és doble: d’una banda que els governs prenguen mesures, i de l’altra, que els ciutadans coneguen millor aquest assumpte i exigesquen als seus representants polítics, locals i nacionals, que actuen.

El temporal DANA, ocorregut a mitjans de setembre, ha tornat a evidenciar la fragilitat del litoral de les Comarques del Nord. No podem continuar pensant que amb inversions públiques resoldrem d’una manera eficaç un problema tan greu. El canvi climàtic ha arribat.

Per tant, més enllà de fer les obres i reparacions necessàries per a aquest cas immediat, haurem de bastir una estratègia que incloga la gestió de la costa des de la perspectiva real del canvi climàtic.

Diversos informes oficials parlen clarament d’efectes del canvi climàtic en l’actualitat sobre la costa de les comarques de Castelló. La millor protecció de la costa és invertir els recursos necessaris per a frenar l’escalfament del planeta. Si no es fa així, la successió de temporals i la corresponent tasca de reparació ens tancarà un cicle sense fi, on el que reparem un any, l’any següent s’haurà desfet per complet.

Fem pedagogia i expliquem clarament que creure que els diners invertits en la reparació de la costa ens solucionaran el problema de manera duradora és una fantasia... Ans al contrari, el canvi climàtic no és cap fantasia, de fet ja està ací.

*Portaveu del Grup Municipal de Compromís per Vila-real