Fa dies que tenim fins a la sopa les notícies relacionades amb el pin parental. Bé, doncs a mi em sembla que la denominació més adequada és la de feixista. A diferència d’altres grups de professionals, els atacs al món de l’ensenyament per part de la dreta són constants. Vull pensar que desconeixen que força voltes quan això arriba als mitjans de comunicació el mal és irreparable. Esdevé una llosa més a un àmbit molt sensible a l’opinió pública.

En aquest cas vull dir que el que fem, per exemple, tots els partits amb les forces i cossos de seguretat de l’estat -és a dir, tancar files quan es tracta de prestigiar la seua actuació- es trasllade al cos d’ensenyament, simplement perquè creem que forma part de la columna vertebral de l’Estat.

Aquesta desconfiança, que trasllada una mínima part de la societat té segurament el seu origen en el món de la política i en el desconeixement més absolut del funcionament del nostre sistema educatiu. Tothom sap que el que s’ensenya als centres depèn bàsicament dels currículums, els quals tenen el seu origen en la Llei General d’Educació, i en un rang menor amb els decrets curriculars de les comunitats autònomes. Tenen, per tant, una tramitació totalment democràtica.

D’altra banda, les activitats extraescolars, tallers, experiències… són aprovats en els consells escolars, davant la presència de representants de pares i mares, ajuntaments alumnat, professorat i personal no docent, tots triats de forma democràtica cada dos anys.

Per tant, l’anomenat pin parental té un tarannà antidemocràtic que pretén assaltar totes les institucions i persones que presideixen l’acte de la docència. No debades, la reforma educativa fou una de les accions de govern que tractà de combatre i eliminar la dreta i el feixisme en el context de la II República, perquè anava en favor d’una formació democràtica.

Curiós concepte de la llibertat té el pin parental quan el que tracta precisament és de posar-li un cadenat ben fort a la democràcia. No és llibertat d’elecció, és una imposició al més pur estil feixista.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló