La Diputació de Castelló està ací des del primer moment en la lluita contra la covid-19. Sense un minut que perdre, vam crear un equip de seguiment i estratègia per coordinar-ho tot. De manera immediata va impulsar el teletreball i vam aconseguir que el 90% de les quasi 600 persones que constitueixen la institució provincial treballen a casa sense que es paralitze la maquinària administrativa, ni la vida institucional de l’entitat: comissions informatives, junta de govern i ple es realitzen de forma telemàtica i a més a més s’ha creat un lloc web on es centralitza tota la documentació oficial referent al coronavirus i altra informació d’interés per a la ciutadania.

I com som i es creiem ajuntament d’ajuntaments, no com a institució supramunicipal sinó intermunicipal, el nostre primer objectiu va ser donar suport als municipis. I estem raonablement satisfets perquè el que hem aconseguit és important. Hem sigut una Diputació pionera en el repartiment de material de protecció per als serveis municipals essencials de totes les poblacions i a la vegada hem desplegat el Consorci de Bombers per tot el territori per realitzar tasques de desinfecció i neteja de les poblacions; ja hem actuat en més de 80 pobles de la província. I en el suport econòmic, que és essencial, tampoc ens hem quedat enrere. Per primera vegada en la història arribaran als ajuntaments 5,6 milions d’euros del Fons de Cooperació Municipal, que ja abonava la Generalitat Valenciana i que enguany també pagarà la Diputació provincial, a més a més d’avançar 5 milions per als ajuntaments que no havien sol·licitat en el seu moment l’avançament de les contribucions que recapte la Diputació. Això com a mesures extraordinàries perquè en les ordinàries hem agilitzat el Pla d’Obres i Serveis que suposa 12,4 milions i que permetrà als municipis disposar de despesa corrent per fer front a les conseqüències de la covid-19 i hem recuperat el Pla d’Ocupació amb 850.000 euros.

I en aquesta emergència sanitària que esdevé emergència econòmica i social, com constantment diu el president de Govern, és essencial que ningú es quede enrere. I això suposa uns serveis socials, àgils i dinàmics: hem reforçat el servei de tele ajuda amb atenció personalitzada a les 3.034 persones d’avançada edat i amb problemes de mobilitat i l’Àrea de Benestar Social ha fet públiques les bases d’ajudes d’1,5 milions destinades a ajuntaments, entitats sectorials i AMPAS. Però algunes d’aquestes ajudes ja estaven previstes, per això degut a la pandèmia anem a fer més.

I el que volem fer, volem fer-ho des de la unitat de totes les forces polítiques. Abans de la desescalada sanitària cal fer desescalada política. D’aquesta crisi hem d’eixir units i junts. Per això hem proposat i l’oposició ha acceptat un mesa de diàleg per a la reconstrucció de la societat post-covid a la nostra província. En la sessió plenària d’ahir es va aprovar la declaració institucional que ens marca un camí clar: anar junts per fer front a la pandèmia, treballar cohesionadament en les actuacions que necessiten els nostres veïns i veïnes.

El que hem aconseguit és motiu de satisfacció i vull agrair l’esperit constructiu i el tarannà de diàleg de totes les forces polítiques en representació a la institució provincial, des dels nostres socis de govern, Compromís, fins als partits en l’oposició, Partit Popular i Ciutadans.

La junta de portaveus es constituirà amb un òrgan amb pes polític específic i des d’ella cridarem als agents socials a una Mesa de Diàleg que treballarà en tres àmbits fonamentals: el municipal, el social i l’econòmic. No serà fàcil, però entre tots ho hem de fer possible. No podem defraudar a la nostra ciutadania.

*Presidente de la Diputación