El debat sobre la possible creació de peatges tous a causa de l’alliberament del tram entre Tarragona i Alacant de l’AP-7 serveix per a mostrar, de nou, el grau de cinisme i d’hipocresia del PSOE i del PP quan es tracta de qüestions relacionades amb el País Valencià. La UCD de Calvo Sotelo, el PSOE de Felipe González i el PP de Zaplana i Aznar prolongaren la concessió de l’autopista, mentre que es construïen autovies a altres zones de l’Estat. Primera discriminació.

TANT l’exministre de Foment del Partido Popular com l’actual responsable socialista, el valencià José Luis Ábalos, han plantejat crear peatges tous perquè l’alliberament de l’AP-7 incrementarà la despesa de l’Estat a l’hora de mantindre aquestes vies. Durant dècades les autovies s’han mantingut amb diners públics, els nostres també. Segona discriminació.

L’AP-7 al seu pas per casa nostra suposa el 12,2 % dels peatges amb concessió de l’Estat, mentre que les autovies gratuïtes que discorren pel nostre territori representen només el 6,9 % del total d’Espanya. Tercera discriminació.

I ja està bé. Per això Compromís per Almassora ha presentat una moció per al pròxim ple en què demanarem a la resta de forces polítiques que es posicionen en contra de la creació de peatges tous a l’AP-7 i a la resta d’autovies que discorren pel nostre territori.

LES DEFICÈNCIES en matèria de comunicacions les patim des de fa massa temps. Segons l’Associació Valenciana pel Transport Públic, els trens de rodalia han perdut la meitat dels usuaris en déu anys.

Els motius són sobradament coneguts: la major durada del trajecte, la reducció de les freqüències o la pujada del bitllet, entre moltes d’altres.

PER AIXÓ, seguirem demanant que se’n delegue les competències a la Generalitat per a millorar-ne la gestió i tot el que encara ens falta per a tindre una xarxa de transport públic digna. Com la impulsada per Compromís i de la qual hui gaudeixen centenars d’estudiants d’Almassora i de Borriana: l’autobús bus fins a l’Universitat Jaume I de Castelló (UJI). Així, amb un bon servei, preus assequibles i facilitats per a l’ús, es potencia la mobilitat sostenible. La resta, titulars oportunistes.

*Compromís d’Almassora