El darrer dimarts 3 de desembre celebràvem el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. L’objectiu de la commemoració és promoure els drets i benestar de les persones que pateixen algun tipus de discapacitat, així com crear consciència social. I és que, les persones amb diversitat funcional suposen a l’Estat Espanyol el 9% de la població segons l’INE, és a dir, més de 3,8 milions de persones.

El lema d’enguany ha estat Empoderar les persones amb diversitat funcional i l’agenda 2030 de l’ONU es compromet a «no deixar cap persona enrere», però per fer-ho realitat, cal garantir la integració del col·lectiu i la supressió de barreres de tota mena. Cal construir municipis i ciutats inclusives que donen oportunitats a tothom, independentment del seu estat físic, mental o sensorial. Per la seua banda, el lema escollit per la CERMI (Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat) ha estat SOS Soledat, ja que el que es coneix com a «soledat forçosa» és una realitat que afecta cada vegada més les persones amb discapacitat de les societats modernes, perquè a diari s’enfronten a situacions d’aïllament social i comunitari.

Les causes d’aquesta nova xacra són diverses i canviants però la manca d’accessibilitat als entorns i serveis, així com l’absència de recursos per garantir una autonomia personal efectiva, intensifiquen aquesta soledat no escollida. De la mateixa manera que canvia la societat, també ho fan les necessitats de les persones. Per eixe motiu, des de la nostra posició hem d’obrir la ment, escoltar les persones amb diversitat funcional, les seues famílies i col·lectius de referència i així fer possible que s’adaptem amb celeritat i respecte al segle XXI.

*Regidora de Compromis Vila-real