No hi ha res com recórrer a l’hemeroteca per a comprovar com alguns polítics fan allò de Donde dije digo, digo Diego. I això és el que ha passat aquestes últimes setmanes respecte a la reclamada i demandada gratuïtat de l’autopista AP-7.

El passat juny de 2018 el ministre de Foment socialista José Luis Ábalos va anunciar que faria realitat aquella vella petició d’alliberar l’AP-7 entre Alacant i Tarragona el pròxim mes de gener de 2020. El tram de 468 quilòmetres podria fer-se sense peatges una vegada arribada aquesta data, moment en el qual acaba la concessió que hi ha amb l’empresa Abertis.

Ábalos, ara fa un any, va dir que el cost de conservació i manteniment seria assumit per l’Estat i, a més, per fi després de 50 anys els ciutadans deixaríem de pagar per utilitzar-la.

Cal recordar que l’autopista AP-7 està més que amortitzada ja. Una autopista que va impulsar en 1970 el règim de Franco i que la concessió va ser prorrogada després tres vegades en democràcia. És a dir, que hem pagat i repagat durant 50 anys; i com és de rebut, volem que siga per fi lliure i gratuïta.

Compromís així li ho vam exigir al govern de Mariano Rajoy, com li ho vam exigir al de Pedro Sánchez i a l’actual Govern en funcions. I vet ací la contradicció, perquè mentre en 2018 Ábalos afirmava i confirmava la liberalització com a sinònim de gratuïtat, aquest mateix agost, el seu secretari general d’infraestrucctures afirmava que la liberalització de l’autopista passaria per la imposició d’un «peatge lleu» per al seu manteniment.

INJUST // És a dir, que ara el govern en funcions vol seguir fent pagar a la ciutadania i a empresaris per fer ús d’una infraestructura que portem mig segle pagant i repagant. Això és completament injust quan veiem que en altres territoris disposen d’autovies gratuïtes alliberades amb diners públics i que garanteixen la seguretat ciutadana i la competitivitat empresarial.

És una demanda que Compromís hem fet per activa i per passiva, tant per part del diputat Joan Baldoví al Congrés, com del senador Carles Mulet. I seguirem exigint, governe qui governe, la gratuïtat de l’AP-7. No demanem ser més que la resta, volem ser iguals i tindre els mateixos drets que qualsevol ciutadà.

I seguirem demanant lleialtat amb els valencians i valencianes al govern en funcions o al govern que siga, amb la gratuïtat de l’autopista AP-7, el corredor mediterrani, un finançament just i quantes coses siguen de justícia per ajudar al benestar de la ciutadania valenciana i a la competitivitat de la nostra economia.

*Regidora de Compromís a l’Ajuntament de Castelló