Relegades per les elits de la seua època i sovint a l’ombra dels seus col·legues o familiars, les dones científiques han estat sempre les grans oblidades. En totes les ciències i a tots els nivells, les dones sempre han destacat pels seus descobriments capdavanters, però la societat patriarcal s’ha encarregat durant segles d’invisibilitzar-les esborrant-les quasi de la història de la ciència.

Tot i que els descobriments fets per dones científiques han permès avanços essencials en diversos camps del coneixement, les dones sempre han estat sabotejades i menystingudes pels seus homòlegs masculins. A dones com Ada Lovelace, Lise Meitner, Rosalind Franklin, Mary Anning, Barbara McClintock i moltes altres se’ls va negar en la seua època el reconeixement que haurien tingut d’haver estat homes. De quantes d’aquestes dones havíeu sentit a parlar?

Malgrat la lluita feminista que reivindica el paper de la dona en la ciència i treballa per la seua visibilització, la tradicional discriminació de les dones continua encara avui en dia també en aquest àmbit. Un clar exemple són les xifres irrisòries de dones amb Premis Nobel, només un 5% dels guanyadors d’aquests guardons són dones.

Jornades com la de demà en què es commemora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència són fonamentals per reivindicar i recuperar la memòria de les científiques oblidades per la història, i sobretot per atraure les nostres xiquetes i fomentar la seua vocació científica amb referents de dones que han dedicat la seua vida a la ciència. Tal com va dir Hipatia d’Alexandria «Defensa el teu dret a pensar, perquè fins i tot pensar de forma errònia és millor que no fer-ho».

I qui sap, potser la pròxima Marie Curie siga valenciana.

*Candidata a la llista de Compromís per Vila-real