La Cooperativa Catòlica-Agrària i la Caixa Rural de Vila-real compleixen 100 anys. Un segle de vida que, estic segur, serà el primer de molts més. Amb aquest motiu, vaig poder acompanyar el president de Caixa Rural i de la Fundació, Enric Portalés, i el president de la Cooperativa, Juan José Ortells, en la presentació del calendari solidari d’enguny, dedicat a les entitats locals i al centenari i a benefici de XiCaEs.

A Vila-real tenim la tremenda sort de tenir una societat molt organitzada, capaç de superar les dificultats. És en un d’aquests moments de dificultats, fa 100 anys, quan naix la Cooperativa, en una època en la qual molta gent va haver d’emigrar per a guanyar-se el pa com a conseqüència de les guerres. És cert que aquest tipus d’iniciatives solen nàixer en circumstàncies semblants, però també ho és que no tots els pobles i ciutats han estat capaços de desenvolupar institucions potents que, amb el temps, es converteixen en molt útils per a la societat. La Cooperativa i la Caixa Rural són dos exemples, molt lligats a la nostra història, a la realitat social i l’economia, tant en el passat com en el present i també per al futur. Vila-real no es podria entendre sense el paper que aquestes dues institucions han jugat al llarg de la nostra història, sense totes les iniciatives que han abanderat i que ens han convertit en el Vila-real de hui, una ciutat que supera junta les dificultats, com tornem a demostrar recentment com a població major de 40.000 habitants amb menys atur del País Valencià.

La ciutat de Vila-real no es podria entendre sense la taronja i la transformació agrària, tampoc sense la posterior reconversió ceràmica. No podríem entendre Vila-real, en els temps més recents, sense el Villarreal CF, sense les nostres associacions religioses, culturals, cíviques, musicals... És important, també com a Ciutat Educadora, que les noves generacions sapien que no és casualitat; que ningú va regalar res als nostres avantpassats i que tot el que hui gaudim és fruit de molts esforços i fracassos previs al triomf final.

El centenari de la Cooperativa i Caixa Rural Vila-real ens permet reflexionar sobre eixe camí i posar en valor tot el que aquestes dues institucions han aportat a la ciutat. Què hauria passat fa 100 anys si no haguera hagut gent disposada a finançar xicotets projectes que després es van convertir en grans projectes per a la ciutat?

Però no volem només uns dies de celebració, sinó deixar empremta. Per això, sempre amb el consens unànime quan es tracta de Caixa Rural, des de l’Ajuntament volem manifestar el nostre suport a ambdues entitats a través de dos convenis. Perquè Caixa Rural i Cooperativa no es queden mai en l’enyorança d’aquest passat. La Cooperativa, amb la seua aposta per l’agricultura ecològica, noves varietats o el combustible; la Caixa Rural, amb la Fundació, la residència Santa Ana de salut mental amb Manantial, el centre social, Efecte Vila-real o el projecte pioner XiCaEs, únic i tremendament innovador en un sector tan sensible com és l’ajuda a les persones que més dificultats tenen.

Nosaltres passem, les institucions queden. Hem de ser capaços d’aprofitar tota la energia que té la gent, entitats i associacions. Moltes felicitats i per 100 anys més.

*Alcalde de Vila-real