En les situacions més adverses és quan millor es demostra qui és cadascú. Com ens comportem, quines coses prioritzem, com ens relacionem amb el nostre entorn. Aquesta greu crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia del coronavirus ens ha tornat a posar davant l’espill i la imatge que dóna del Govern autonòmic és ben diferent de la que es reflectia en el 2011, en plena crisi econòmica i financera a nivell mundial.

Des que tinc l’honor de ser alcalde de Vila-real, he hagut de gestionar dues crisis gravíssimes: la derivada de l’esclat de la bombolla immobiliària de 2011 i l’actual, per una pandèmia global. En aquells anys inicials, al front del Consell de la Generalitat teníem un Partit Popular assetjat per la corrupció i pel balafiament, plegat sobre ell mateixa, d’esquenes a les necessitats de la ciutadania i dels municipis. Un Consell del PP que no pagava a ningú i que ens va obligar fins i tot a acudir als tribunals perquè pagara als vila-realencs els dos milions d’euros que ens devia per la construcció d’una biblioteca sense llibres que hui, després de molt d’esforç, hem convertit en la Biblioteca Universitària del Coneixement: d’un gran edifici buit de contingut a un gran contenidor de talent.

Ajudes socials sense pagar, espais buits, deute milionari, manca de programes d’ocupació... La gestió de la crisi de 2011 per part del PP en la Generalitat ens deixa com a record una sensació total d’abandonament en l’àmbit municipal. Que cadascú s’apanye com puga i qui vinga darrere que tanque la porta.

Afortunadament, en aquesta segona gran crisi que ens està tocant gestionar, arran la pandèmia de la covid-19, tenim al davant un Consell que escolta, atén i ajuda els ajuntaments. No és només una percepció; són dades objectives: en només cinc mesos, des del mes de maig passat, la Generalitat de Ximo Puig ens ha transferit a l’Ajuntament de Vila-real 942.303 euros, prop d’un milió, del deute arrossegat de l’any passat que tenia amb el municipi. Aquests pagaments, a més, suposen una reducció del 86% del deute autonòmic amb els vila-realencs i vila-realenques en només cinc mesos.

Dues formes molt diferents, quasi contraposades, de gestionar les crisis. Mentre que en 2011, quan vam arribar a l’equip de govern amb una greu crisi econòmica i financera, vam trobar un Govern de la Generalitat del PP tancat i que donava l’esquena als ajuntaments, en aquesta crisi sanitària, econòmica i social el Consell de Puig ens escolta i ens ajuda. Una Generalitat que entén els problemes de liquiditat i finançament dels municipis i que, malgrat les greus dificultats econòmiques heretades del PP i l’increment de la despesa que ha suposat per a les arques autonòmiques la crisi del coronavirus, compleix amb Vila-real i amb els compromisos que havia adquirit amb els vila-realencs i vila-realenques.

A dia de hui, queden a penes 153.672 euros pendents de pagament. Una xifra que entra dins de la normalitat en les relacions entre administracions i que, per descomptat, seguirem reclamant. Com hem fet sempre i davant qui faça falta, per a nosaltres, Vila-real, primer. H

*Alcalde de Vila-real