Una de les tasques fonamentals de totes les administracions, i de manera molt especial els ajuntaments, és generar oportunitats. Però no ens enganyem: cap administració, i molt menys els ajuntaments, podem crear ocupació; qui crea riquesa és la societat, les empreses. Les promeses incomplibles que més d’una vegada hem escoltat en campanyes juguen amb els anhels de les persones i només poden crear frustració.

Però això no vol dir que ens quedem de braços creuats. L’Administració ha de ser un element multiplicador, facilitador i canalitzador de l’energia de la seua gent. Per la seua proximitat, la confiança que generen, el prestigi entre els veïns, els ajuntaments podem ser els millors agents de la necessària innovació social, de la imprescindible gestació d’una cultura innovadora que ajude a construir un nou model econòmic. Amb aquest convenciment, vam començar a treballar en Vila-real en la creació d’un ecosistema de la innovació que, cinc anys després, ha donat ja fruits com el que hem pogut veure aquesta mateixa setmana en la III Jornada Vilaemprén: un punt de trobada de joves empreses amb talent, idees i capacitat per a portar-les endavant, que és un reflex clar d’eixe ecosistema innovador que hem anat construint en els últims anys, de la mà de la societat, les empreses, els agents innovadors, la universitat...; un ecosistema únic que serveix també de referència en un entorn cada vegada més conscient de la necessitat de col•laborar entre veïns per a competir junts amb el món.

Per a arribar ací ens hem anat marcant i complint metes. La primera d’elles, va ser sumar esforços fins a aconseguir entrar a formar part de la xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, un club selecte del qual som els únics representants de tota la província. La competició per a entrar a formar part de la xarxa va marcar un full de ruta a partir del qual vam començar a implicar tots els agents socials, impulsant de forma decidida la creació de la Fundació Globalis, fins a guanyar l’etapa i ser distingits amb la marca de Ciutat de la Ciència i la Innovació. A partir d’ahí, i després de l’èxit de tots, havíem de continuar en la carrera, aprofitar les oportunitats que s’obrien al nostre davant, aprendre d’experiències d’èxit i provar-ne de pròpies. Fa uns mesos no només hem tornat a aprovar l’examen sinó que hem estat reconeguts per la tasca feta i hem entrat a la direcció de la xarxa. Una renovació de la marca que avala el treball de quatre anys per consolidar un nou sistema d’innovació, un camp abonat i sembrat que, entre tots i totes, seguirà donant els millors fruits. H

*Alcalde de Vila-real