Durant aquesta setmana, s’està produint la tornada als diferents centres educatius de tot el territori espanyol i valencià dels milers i milers d’escolars que van veure interrompuda la seua formació presencial el passat mes de març amb l’entrada virulenta del covid-19 a tots els àmbits de la nostra societat.

Per a Vinaròs, i en concret per a un centre educatiu com el Jaume I, la sensació de la tornada al col·legi és diferent, ja que per a ells no només s’inicia un nou curs, sinó que acaba un llarg recorregut de més de dotze anys i en comença un altre, de més curt, però més gratificant, com és l’inici de les obres del nou CEIP Jaume I.

Divendres, es va signar l’acta de replanteig on vam estar presents responsables de l’empresa i de l’ajuntament. Unes obres que, amb la firma d’aquest document, comencen aquesta mateixa setmana i que encaren un procés de tretze mesos aproximadament de feines per a consolidar una de les infraestructures educatives més demandades, històricament, a la nostra ciutat.

Aquesta fita, no és només un èxit polític de l’administració autonòmica o local, que ha apostat pel Pla Edificant com una ferramenta per desbloquejar necessitats educatives en la nostra ciutat i el territori valencià, sinó que és també un èxit de tota la comunitat educativa del Jaume I, la qual hi ha hagut d’exercir la seua professió durant molts d’any en unes instal·lacions indignes per als centenars de vinarossencs que reben la seua formació educativa al centre. Un èxit també dels pares, mares i familiars que durant anys han lluitat i han denunciat públicament la situació que vivien els seus fills.

Hem de ser conscients que hi ha hagut alumnes que han passat tota la seua etapa escolar a dintre d’un «barracó» de llauna. No han pogut conéixer el que significa estudiar en un edifici real i digne.

Esperem que aquest fet, no es torne a produir mai més en la nostra ciutat i que, altres projectes en marxa com el del nou IES Vilaplana, donen la puntada definitiva a un model educatiu basat en l’especulació, la indignitat i la vergonya.

Tornem al col·legi. Tanquem una etapa. Iniciem una de nova. H

*Alcalde de Vinaròs