Dimecres passat vaig tindre el plaer de conèixer de primera mà la lluita dels veïns i veïnes de Gamonal, unes hores en aquest barri obrer de Burgos, la participació en la manifestació en la que reclamaven l’absolució per als detinguts i les converses amb unes quantes dones de l’associació de veïns i veïnes va ser suficient per comprendre que darrere de Gamonal, no solament està el famós bulevard amb el que l’alcalde Lacalle i el seu amic Méndez Pozo, “el jefe de Burgos”, volien fer negoci.

La seua protesta va molt més enllà del bulevard, per molts milions que coste. És un crit potent contra les injustícies socials d’un sistema basat en l’enriquiment fàcil de quatre privilegiats, contra els efectes d’una crisi que està enfonsant a la classe treballadora en el drama de l’atur i la pobresa, contra la reducció de la democràcia a triar els nostres amos per quatre anys, contra un sistema fonamentat en la connivència entre empresaris i càrrecs públics per a enriquir-se. Aquesta lluita és la lluita de tots i totes, avui és Gamonal, demà pot ser el teu barri.

La victòria de Gamonal també ha obert els ulls a moltes persones a una realitat que estava ofegada per la cultura de la resignació, que nosaltres, el poble treballador tenim el futur en les nostres mans, que podem ser subjectes actius de la política, que ells no són totpoderosos, poden ser vençuts si perseverem i ens mantenim units. Cal un Gamonal en cada poble, en cada ciutat. H

*Diputada d’EUPV a Les Corts