En una setmana en la que Vox ha estat la tercera força política més votada a Castelló i la segona al Grau podria escriure sobre els possibles orígens d’aquest fenomen, de l’anàlisi que totes i tots hem de fer al respecte o com pot afectar això al futur del nostre poble. Però no. Em permetran que decidisca escriure un article «en positiu». Perquè encara que hi ha motius per a ficar-nos negatius, també hi ha d’altres que ens fan mirar cap al futur amb esperança. Com per exemple, el preacord entre forces d’esquerres a Madrid. Però tampoc vull parlar-los de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Els que em coneixen saben que m’agrada molt més parlar del que passa a l’àmbit local.

És difícil que no se’ns acuse els que hem governat els últims anys de fer accions electoralistes. Per simple probabilitat, amb cinc eleccions en els últims quatre anys, moltes coses de les quals hem fet han caigut en període preelectoral o electoral. Això passa especialment quan parlem d’obres, com si aquestes es feren d’un dia a un altre. S’ha criticat que s’acaben obres abans de termini (pont d’Europa o centre de dia de la Pineda), es critica quan s’endarrerix el termini esperat (parc de la Panderola o urbanització en quadra Saboner) i també quan les obres acaben en termini (passa la immensa majoria de vegades, com en la plaça Josefina López o en el Camí La Plana, per exemple). Al final, fem el que fem, crítica al canto. Electoralistes i oportunistes són els qualificatius que més hem hagut d’escoltar mentre ens mossegàvem la llengua per una llei electoral que poc sentit té hui en dia. Però nosaltres, des del govern ho tenim clar. Mentre uns fem, altres critiquen una cosa i la contrària. I no sols ho fa la dreta. Què curiosa que és la política municipal...

NOSALTRES A LA nostra, a seguir treballant. Crec que les inversions i les obres són un important indicador de la gestió d’un govern. I les xifres els últims anys a Castelló parlen per si soles. Això és fruit d’una estratègia tenaç i decidida cap a l’atracció de fons europeus. Molt hem escrit i explicat de com l’estratègia Edusi ha transformat i està transformant la nostra ciutat amb una inversió global de vint milions d’euros però no ens conformem a gestionar la inversió més gran que mai ha aconseguit aquest ajuntament. Aquesta setmana es feia públic un nou projecte de vora quinze milions d’euros que servirà per a renovar el 92% de l’enllumenat públic. Una inversió que pensa en la sostenibilitat econòmica i ambiental perquè suposarà una rebaixa significativa en la factura elèctrica de l’ajuntament i també una inversió en matèria de transició ecològica i disminució de la contaminació lumínica. I tot açò finançat al 50% gràcies a una subvenció del Ministeri de Transició Ecològica.

Fem inversions que pensen en les persones. Lluny queden algunes on es pensava més en ciment que en carn. Hem de ser conscients que la majoria de subvencions que vénen d’Europa comporten canvis culturals que ens dirigeixen cap a una ciutat més amable. Ja els puc assegurar que no serà l’última subvenció que aconseguirem. Vindran més que faran de Castelló una ciutat millor pera a tots.

* Portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló