No podem deixar que la por i el virus ens paralitzen, perquè la paràlisi ens pot portar a la ruïna i a perdre el tren del futur. Amb aquesta premissa clara, hem estat treballant de manera molt planificada des de fa sis mesos per a fer front a la crisi sanitaria, però també a la crisi econòmica i social que ens ha portat el coronavirus i que, a Vila-real, se suma a la greu crisi dels pagaments de l’urbanisme i l’herència dels deutes del PP. Aquest treball de planificació s’ha plasmat ja en més de 10 plans i en més de 100 accions concretes contra la covid-19 que ens han ajudat, amb molt d’esforç, a superar les dues primeres fases de la pandèmia: el confinament i la desescalada.

Ho hem volgut fer a poc a poc, però amb pas segur. Amb prudència i responsabilitat, encara que això haja significat anar un poc darrere en la reobertura d’alguns espais o serveis. Però hem avançat sempre des de la reflexió i la planificació, tenint present que arribaria el moment en què hauríem de ser capaços de conviure amb el virus, de reactivar la ciutat amb les màximes garanties de seguretat. Per això, per exemple, hem sigut únics i pioners en crear un gabinet tècnic que ha permés no sols als diferents departaments reprendre l'activitat amb un assessorament i garanties de seguretat, sinó també a la societat civil, ajudant a les entitats locals que ho han necessitat en el procés de reinici de la seua activitat.

Gràcies a aquest esforç, que ens ha suposat una inversió de més de dos milions d’euros, estem en condicions d’iniciar una nova fase en aquesta lluita contra la pandèmia: la convivència amb el virus. Aquest camí no l’hem fet sols. Hem comptat sempre amb l’ajuda i la col·laboració de molta gent, entitats socials i culturals, empreses, professionals de molt diferents àmbits, voluntariat... Un agraïment infinit a tots els que ens han ajudat, en aquesta aliança permanent amb la societat civil, a fer front a la crisi i revertir els seus efectes.

Però la pandèmia no ha acabat. La crisi sanitària encara està ací i els seus efectes sobre la vida i l’economia es deixaran sentir encara molt de temps. Davant aquesta realitat, hem de ser capaços de seguir endavant. Per això, amb l’inici de l’octubre podem dir que hem reactivat pràcticament tots els serveis i sectors d’activitat: els mercats, les instal·lacions esportives –amb un protocol de seguretat certificat per la Universitat Politècnica de València– els recintes i activitats culturals, amb els festivals o el cicle Vila-real Alive... També els bous al carrer, amb un recinte portàtil en suport al sector i a una tradició tan nostra. Treballant sempre perquè els arbres no ens impedisquen veure el bosc.

Malgrat tot, som conscients que l'evolució de la pandèmia és molt dinàmica i que, qui hui està bé, demà pot no estar tant bé, perquè en aquesta crisi sanitària l'èxit per a contindre el virus depén sobretot de la responsabilitat individual i col·lectiva de cadascú de nosaltres. De moment, i fins que les circumstàncies ho possibiliten, continuarem treballant per acostumar-nos a conviure amb el virus fins que tinguem una solució a la covid-19. H

*Alcalde de Vila-real