AVila-real, les tropes de la monarquia dels borbons van agredir fa tres segles una societat civil indefensa. Felip V de Borbó va ordenar incendiar també molts altres pobles valencians en aquell temps. Molts supervivents foren deportats i altres moriren després de patir tortures. Va ser un extermini, i aquesta paraula es feia servir ja en aquell temps, molt abans que s’aplicara a l’intent d’eliminació per part del règim nazi de jueus o dissidents polítics. Es tractava d’un intent d’aniquilació físic, històric, jurídic i, fins i tot metafòric del poble valencià: un genocidi. El genocidi és un crim que l’Assemblea General de les Nacions Unides descriu com «la negació del dret a existir a tot un grup humà». Legalment mai prescriu. I Vila-real encara recorda, commemora i rebutja aquests fets cada any.

Als exterminis que van fer ací aquells borbons van seguir-los molts més al món: els jueus i el seu lamentable pogrom, el genocidi de Namíbia, d’Srebrenica, Ruanda, el dels armenis o el del poble del Tibet. Tots han patit el negacionisme. Conseqüentment, cal condemnar amb la mateixa fermesa l’assassinat sistemàtic, tortures, persecució i destrucció de la cultura i llengua dels gitanos (fets coneguts històricament com a Gran Batuda ) perpetrats per Ferran VI contra aquesta minoria. El pare d’aquest borbó Ferran VI era justament Felip V de Borbó, qui havia executat la crema de Vila-real. Per tant, els avantpassats de les actuals vila-realenques i vila-realencs van estar, com el poble gitano, víctimes dels genocidis executats per aquesta dinastia.

Alguns voldrien disfressar d’un simple folklore la crema i el genocidi dels borbons contra les vila-realenques i els vila-realencs. Per tot això cal que, solidàriament, Vila-real condemne amb fermesa tots els genocidis contra moltes altres persones, perquè no s’obliden ni es repetisquen mai més. Necessitem, en conseqüència, fer-ho amb absoluta fermesa, claredat i contundència i per això Compromís per Vila-real ha presentat una moció on ho exigirà. H

*Regidor de Compromís per Vila-real