El passat 16 de juny, la DG de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica ens anunciava una notícia importantíssima per a Borriol: el projecte de l’Espai Sociocultural Els Llavadors, abans Casa de la Cultura, havia estat escollit d’entre més de 600 candidatures per ser desenvolupat.

L’equip de govern de Compromís per Borriol hem treballat intensament per crear un espai polivalent de primera necessitat per al nostre poble que solvente les mancances que acusem en matèria dotacional.

Els Llavadors albergaran, en aquesta primera fase subvencionada, la Biblioteca Pública Municipal, l’Arxiu Històric, l’Espai de Joventut, el Cau d’Associacions, la Casa de la Dona, així com les Oficines de suport LGTBI i dels Nouvinguts. En la segona fase, pendent de finançament, s’actuarà en la Llar del Jubilat, la Unitat del Respir, la Casa de la Música i la Sala d’Actes. L’Espai pretén acollir tots aquests serveis en un únic edifici amb la intenció de centralitzar la majoria dels recursos humans disponibles i de fer un ús més eficient dels recursos energètics. És evident que és un projecte essencial per al present i el futur del municipi.

Amb la seua denominació hem volgut retre homenatge a la història i a la toponímia de l’indret perquè en el seu emplaçament es van ubicar els llavadors del poble on, a més de rentar la roba, també es compartien les xarrades del dia a dia. Ara volem que Els Llavadors tornen a tenir un lloc preeminent en la vida sociocultural del poble, que siguen un punt neuràlgic de trobada intergeneracional on tinguen cabuda des dels col·lectius més joves, passant pel moviment feminista i les associacions locals, fins als nostres majors.

Estem d’enhorabona. Sense cap dubte, es tracta d’una prioritat per al consistori actual i possiblement l’actuació urbana més important de tot el període democràtic al nostre municipi. I seguirem treballant per fer realitat aquest i altres projectes perquè volem seguir fent poble!

*Alcalde de Borriol