L’estiu arriba un any més amb ganes per part de totes i tots les que tenim la sort de poder gaudir d’un descanset. Els pobles de Castelló, tant els que es troben a l’interior com els de la costa, s’ompliran de nou i recuperaran la vida. Sobretot a l’interior, on l’hivern es perfila sempre més solitari i l’arribada de la gent que viu a les ciutats ajuda a augmentar notablement la vida local.

La indústria es concentra a les ciutats i, amb la feina, fa que els nostres pobles s’estiguen quedant buits. A més a més, des de fa dècades hi ha la concepció que les grans ciutats ens ofereixen a la ciutadania un paquet de serveis de luxe que diuen que no podries gaudir a un poble: la proximitat a la universitat o al lloc de treball, una variada oferta d’oci o poder fer la compra minuts abans de sopar, entre altres.

UNS ‘LUXES’, entre cometes, que se sumen a una tendència des de les institucions a la concentració dels serveis que fa, de nou, que els grans nuclis urbans s’emporten a la població.

A la ciutat li manca una de les coses més fonamentals: la qualitat de vida. Dormir amb les finestres obertes sense sentir cotxes, omplir els pulmons d’aire pur, sentir als xiquets i xiquetes riure pel carrer o les persones majors prenent la fresca a la nit, el pa acabat de fer del forn o la veïna curant a algun menut que ha caigut a terra.

La col·lectivitat, la col·laboració, la tribu. Els nostres pobles són un tresoret que els últims anys hem vist amb profunda tristesa com es va apagant a poc a poc.

Però, per sort, encara hi som a temps de recuperar la seua flama, de reestructurar els serveis per a tindre’ls a l’abast, de comarcalitzar per compartir allò que es pot, de treballar en comunitat per mantenir vida la nostra essència.

SOM A TEMPS de recuperar el nostre esperit per mantindre els pobles vius. I és que, no ens enganyem, els vertaders luxes segueixen estant al poble, ja siga un municipi d’interior o de costa.

Encara estem a temps que la vida de l’estiu siga la de tot l’any.

*Diputada de Compromís al Congrés dels Diputats