Abans que la calor m’anul·le l’enteniment i el pensament se’m distraga amb el cant de les xitxarres, deixen que els hi faça una recomanació literària per als dies d’hamaca a l’ombra d’una figuera. Els hi recomane rellegir Els Miserables, però no em referisc en aquest cas a l’excel·lent novel·la en la qual Victor Hugo reflexiona sobre el bé i el mal, la política, l’ètica, la justícia i la religió, sinó al vastíssim recull de contes de terror que cada dia, des de fa anys, escriu per fascicles el Partit Popular i que protagonitzen de manera coral, a l’estil berlangarià, tots els seus dirigents.

Repassen l’hemeroteca i trobaran des d’hordes de zombis amb cervell liquat on tots a una, com Fuenteovejuna, es llancen a estripar a qualsevol que intente millorar els serveis públics malbaratats durant anys pel PP, fins a vampirs necessitats de viure a la foscor del clavegueram, perquè quan les seues vides són exposades a la llum del dia acostumen a acabar en la presó.

L’últim capítol és especialment terrorífic. Conta com un exèrcit de mesquins tracta d’enfrontar a un país utilitzant les víctimes del terrorisme amb motiu de l’aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco a les mans d’ETA, i com les hosts del PP a Castelló volen aprovar una moció sectària i excloent que té com a objectiu establir una jerarquia entre els assassinats pel terrorisme, amb víctimes dividides entre primera i segona categoria.

Esgarrifós és el moment en què Begoña Carrasco (PP) diu en la Junta de Portaveus que per a ella només hi ha un terrorisme a Espanya, el d’ETA, excloent d’un colp a totes les víctimes de l’11M a Atocha i a tantes altres. Repassant aquest recull de contes voran vostès com el PP acostuma a usar els morts en benefici propi, ara apropiant-se’ls, ara oblidant-los, com va fer amb les víctimes dels accidents del metro de València i del Iack 42 a Turquia. I voran com no té cap inconvenient en utilitzar-los per fer caixa, com va fer amb la Fundación Miguel Ángel Blanco que, segons la policia, acabà formant part de la trama Gürtel per pagar irregularment campanyes electorals del PP. Els Miserables, un recull tan esfereïdor com necessari per fer memòria.

*Regidor de CSenMoviment