Alguns creuen que els Pressupostos Generals de l’Estat són una cosa llunyana, un pasteleo de Montoro amb els actors necessaris per aprovar-los, Ciudadanos (obvi) i un PNV que trau bon rèdit pels bascos. Malgrat les competències autonòmiques i dels ajuntaments (poques i mal dotades encara que donem la cara per totes les administracions), l’Estat és responsable d’alguns dels nostres problemes, especialment en costes i comunicacions, a més de l’herència Castor. Per això, des de Tots i totes som Vinaròs, hem mantingut reunions amb els diputats valencians de Podem per portar la veu de Vinaròs al debat dels PGE. Entre les 200 esmenes referides al País Valencià (moltes genèriques que també ens afecten com el corredor mediterrani o l’AP7), s’han presentat 28 específiques de Castelló, de les que una dotzena corresponen a Vinaròs, amb un cost d’uns 33 milions.

En gestió de costes, seguim reclamant les inversions pendents per la defensa i regeneració de les platges, que devien haver rematat la construcció del passeig marítim i van quedar al limbo per la crisi. També les accions necessàries per la connectivitat de vianants a la costa, la reparació del pont de Salines o la passarel·la del Cervol (al final algunes actuacions acabarem fent-les a les nostres costelles). Dos, carreteres: les obres de l’oblidada i perillosa N238 (amb projecte sense executar des de fa anys) i les actuacions pendents a l’antiga N340 (i els trams de les N232 i N238), abandonada per l’estat des de la inauguració de la variant que va costar 81 milions. Ara el govern no té poc més d’un milió per pavimentació, llum als encreuaments i substitució d’un pont que provoca inundacions? Vinaròs mereix més. Tercer bloc, el desmantellament del Castor i la provisió d’indemnitzacions pels afectats pels terratrémols del 2013.

Finalment, altres esmenes que impulsem són la connexió del corredor mediterrani amb el port de Vinaròs, la gratuïtat de l’AP7 o la millora de les comunicacions amb l’aeroport.

Difícil d’aconseguir? En absolut! Basta que els diferents grups parlen amb els seus representants a Madrid perquè se’ns faça justícia.

*Alcalde de Vinaròs